• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen sastanak u Istočnom Sarajevu: Lideri spremni da Izborni zakon upute u Parlamentarnu skupštinu

Autor Dragana Božić

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su partneri u vlasti na nivou BiH spremni da u narednih nekoliko dana upute Izborni zakon na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH kako bi deblokirali evropski put BiH.

 Srn2024-4-17_1917333_2.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Žao nam je što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača, došli smo u situaciju da tražimo rješenje", rekao je Dodik novinarima poslije sastanka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se, imajući u vidu sve zavrzlame koje se dešavaju u BiH, ukazuje da je najbolje rješenje novi izborni zakon koji bi riješio sva pitanja.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u Istočnom Sarajevu partnera u vlasti na zajedničkom nivou, rekao da su ranije radile tehničke grupe i da ima visok stepen usaglašenosti.

"Ostaju teška pitanja - pozicija Centralne izborne komisije (CIK), imali smo ranije dogovor o tome, treba ga reaktivirati", naveo je Dodik.

On je dodao da ostaje pravno, političko, suštinsko ustavno pitanje - izbori za članove Predsjedništva BiH.

"Ne želim da se izvlačim iz toga, ali to bi u dijalogu trebalo da riješe partneri u Federaciji BiH i oni će to pokušati u narednim danima", dodao je Dodik.

Dragan Čović smatra da je rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH.

"Čini mi se da je rješenje u tome da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo izborni zakon BiH i time bi riješili suštinu problema koje danas imamo u normalnom našem funkcioniranju", rekoa je Čović novinarima nakon sastanka partnera u vlasti na zajedničkom nivou koji je održan u Istočnom Sarajevu.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

On je iskazao uvjerenje da to može biti i zaključak Parlamentarne skupštne BiH.

"Kao što je rekao predsjednik (Republike Srpske) Milorad Dodik, prije par dana kolega (Nermin) Nikšić, kolega Dodik i ja smo zaključili da se danas trebamo hitno sastati i naći neko rješenje iz ove situacije koje je proistekla nakon otvaranja pregovora i nametanja određenih zakonskih rješenja", rekao je Čović. 

Nermin Nikšić je kazao da mu je žao što je došlo do blokade zamaha koji je nastao nakon dobijanja pregovaračkog statusa za EU.

“Svima nam je žao za onaj zamah što smo imali nakon otvaranja pregovora kada je proizvedena jedna blokada u radu Parlamenta. Sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put i pokušamo odblokirati pitanja. Ono što smo postizali do sada je kompromisom postizanje zajedničkih rješenja. Dogovorili smo se da ponudimo izborni zakon u proceduru u Parlament BiH kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti”, kazao je Nikšić.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Lider "Naroda i pravde" Elmedin Konaković izjavio je da je današnji sastanak u Istočnom Sarajevu bio veoma težak ali da još postoji svijest o tome da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe aktuelna pitanja, a Izborni zakon je jedan od najaktuelnijih.

Konaković je naveo da je sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji bi trebalo da na tragu današnjih razgovora pokuša naći zaključak ili rješenje da se učini maksimum napora da u kratkom roku od sedam do deset dana, prije raspisivanja izbora, BiH dobije dokument koji će biti produkt dogovora domaćih političara.

Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

"Danas je drugačiji ambijent u BiH, jer su se domaći politički akteri uspjevali dogovoriti o veoma teškim pitanjima i zaslužili su tu vrstu nagrade i potvrde da se vrijedi dogovarati i razgovarati", rekao je Konaković novinarima nakon sastanka partnera u vlasti na nivou BiH.

On je dodao da i dalje imaju suprotne stavove o različitim pitanjima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je ranije da će danas, u još jednom pokušaju da bude data šansa evropskom putu BiH, u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu biti organizovan sastanak partnera u vlasti na zajedničkom nivou - srpske strane, bošnjačke strane i lidera HDZ-a Dragana Čovića. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE