• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit opet izmijenio Izborni zakon BiH: Saziv CIK-a ostaje na funkciji do 2027. godine

Autor Dušan Volaš

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, ponovo je izmjenio i nametnuo Izborni zakon BiH.

 Kristijan Šmit Izvor: MONDO

Radi se o tome da se na postojeće članove Centralne izborne komisije BiH ne odnosi odredba o penzionisanju, tako da će oni po svemu sudeći dužnost obavljati do 2027. godine, odnosno sprovoditi i Opšte izbore 2026. godine.

Šmit je izvršio ispravku u članu 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi Centralne izborne komisije dodaju riječi "ne podliježu uslovima za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavkama 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona".

Dakle, član 20.16 b nakon ispravke od strne Šmita glasi: "Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podliježu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavkama 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav 6, ako ti uslovi nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5 stav 6 tačka 6 i 7 ovog zakona", navedeno je u odluci koju je Šmit potpisao 2. aprila ove godine.

Prema prvobitnoj odluci Šmit je nametnuto odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat, a to bi u praksi značilo da su već sada van mandata Suad Arnautović i Jovan Kalaba, međutim oni će kako stvari sada stoje sprovoditi izbore i 2026. godine.

(Nezavisne/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

olala

Ovaj se baš zavozao. Sam sa sobom teferiči

MONDO REPORTAŽE