• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasprava Salkića i Dodika u NSRS oko izvještaja o Srebrenici – individualna odgovornost i kolektivna satanizacija

Autor Brankica Spasenić

Poslanik SDA Ramiz Salkić danas je, tokom skupštinske rasprave o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, istakao da je izvještaj sraman i da se radi o pokušaju revizije.

 Srn2024-3-28_130185_6.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Zatražio je prihvatanje individualne odgovornosti i podsjetio na neke ranije međunarodne sudske presude, što je izazvalo reakciju predsjednika RS Milorada Dodika koji mu je odgovorio da se srpski narod pokušava koletivno satanizovati.

Salkić je naveo da je u martu 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju i rekla da najoštrije osuđuje zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. na način utvrđen Međunarodnim sudom pravde, a da je pred sudom u februaru 2007. godine utvrđeno je da je „Srbija odgovorna da nije spriječila genocid i da je odgovorna što nije kaznila počinioce odnosno isporučila one koji se terete za genocid“.

Salkić je podsjetio na neke od sudskih presuda od kojih su mnoge na doživotnu robiju, kao što su Radislavu Krstću, Draganu Nikoliću, Ljubiši Beari, Zdravku Tolimir, Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Miloradu Krstiću...

„Nijedan ovakav sraman kvazi izvještaj neće promijeniti ove činjenice. Može ona biti međunarodna, vanplanetarna ali neće promijeniti činjenice. Ovo što danas se pokušava uraditi je revizionizam, i oni koji zagovaraju negiranje sudskih presuda, i veličaju ratne zločince, daju najveći doprinos širenju istine o genocidu. Da nema negiranja genocida, danas se o tome gotovo ne bi govorilo. Upravo vi ovu temu držite u javnom prostoru i fokusirate domaću i javnu pažnju na ovo pitanje“, istakao je Salkić.

Podvukao je da oni koji zagovaraju negiranje sudskih presuda i činjenica, opterećuju sopstveni narod.

„Vi koji danas ne prihvatate individualnu odgovornost, opeterećujete buduće generacije srpskog naroda, za kolektivnu odgovornost. Mi ne govorimo nikada o kolektivnoj odgovornosti“, istakao je.

Predsjednik RS Milorad Dodik je ocijenio da bošnjačka strana ima spekulativne namjere.

„Početna definicija genocida nije ispunjena ni u dijelovima. Tamo je počinjen zločin, a ne genocid kako poznaje definicija međunarodnog prava. O tome govore relevantni stručnjaci. Nema nijednog genocida o kojem je zabranjeno govoriti“, rekao je Dodik.

Podvukao je da nije tačno da je Srbija presuđena da nije spriječila genocid.

„Ne znam gdje si ti bio 1991. godine , ja sam bio poslanik i već tada je formirana atmosfera genocida, kada on nije ni počeo“, rekao je Dodik obraćajući se Salkiću.

„Vi želite svakog od nas, ko nije ni rođen, ektiketirati da je genocidan narod. Neće to proći. Mi vas ničim ne vrijeđamo, svi koji su potraživani, presuđeni su, iako i o tome imam svoje mišljenje. Je li vama poznato ime Nasera Orića? Da ste imalo objektivni, govorili biste i o zločinima vašeg naroda“, kazao je Dodik.

Naveo je kako „sve analize govore da je jednak procenat stradalih Bošnjaka i Srba i Hrvata u proteklom ratu“.

„Osnovna pretpostavka genocida je da jedna etnička grupa ima namjeru da biološki eliminiše drugu grupu. Gdje bila namjera? Kako je moguće da se tada odvoje žene i djeca i pošalju se prema Tuzli ili drugim mjestima. Navedite mi ime stradalog Bošnjaka u samoj Srebrenici, stradali su oni koji su se probijali“, rekao je.

Naveo je i kako je više stradalo Srba od strane muslimanskih snaga u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici

„Nije stradalo 8.000, to ste navukli“, kazao je Dodik.

Naveo je podatke da je na spisku ubijenih stavljeno oko 500 ljudi koji su u trenutku pravljenja spiska bili živi.

„Šta vi gradite? Hoćete mojih sedmoro unučadi da stavite etkitetu da su genocidaši? Pozivam skupštinu da ovaj posao završi veoma dostojanstveno uz izvinjenje za svaku vrstu stradanja, a od vas mi to nećemo čuti. Od nas ne očekujte da ćemo prihvatiti vaš narativ. Srpski narod nije počinio genocid. Još jednom žao mi je za svakog stradadalog muslimana. Neće proći da nas kolektivno satanizujete“, istakao je Dodik.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE