• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hurtić: Neko namjerno podiže tenzije u Mostaru, bojim se da će pasti mrtva glava

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić posjetio je danas mostarsko povratničko naselje Baćevići gdje su napadnuta srpska djeca

 Hurtić u povratničkom selu kod Mostara Izvor: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

Izjavio da se boji da će u Mostaru "pasti mrtva glava", jer mu izgleda da neko želi smišljeno i kontinuirano da diže tenzije i napetost, a da djeca ispaštaju.

"Ne bih se bavio samo ovom situacijim, prije par mjeseci isprebijana su djeca u Stocu, neki dan u Opinama, sinoć u Malom Polju. Sve mi liči da neko želi smišljeno i kontinuirano da ovdje budu tenzije i da bude napeto, a djeca ispaštaju. Bogu hvala da nema smrtnih slučajeva. Roditelji u Opinama su najviše kritike uputili prema komesaru MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i zamjeniku. Roditelji mi kažu `mi ćemo se organizovati i dočekivati jedni druge’, bojim se da će pasti mrtva glava u Mostaru. Onda je to najgore. Trebamo spustiti tenzije, razgovarati", rekao je Hurtić.

On je naveo da on može samo razgovarati sa ljudima, ali da je sve na MUP-u.

"U Opinama su mi rekli da postoje snimci osoba koje su napale djecu, a da jedan od napadača u pasošu ima udareno da je taj dan bio u Hrvatskoj. To ne može bez nekoga ko stoji iza tih ljudi", rekao je Hurtić.

Hurtić je istakao da je sramota što se na terenu nisu pojavili ni gradonačelnik Mostara, ni komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

On se sastao i sa predsjednikom Koordinacije Srba Mostar Dušanom Golom, koji ga je upoznao o incidentima u Baćevićima.

Golo je novinarima rekao da su djecu na igralištu u Baćevićima napale osobe koje su došle sa teleskopskim palicama.

"Imamo potpunu relativizaciju događaja. Prije petnaest dana pojedinci su pucali rafalnom paljbom, prije pola godine su prebili jednog momka, pa smo ćutali. Sada su tri dana lijepili kukaste krtsove, slovo `U` i provocirali stanovništvo. Došli su i pitali našu djecu ko odljepljuje, pa je jedan dječak dobio šaku u glavu", rekao je Golo.

On je naveo da se stanovnici Baćevića ne osjećaju bezbjedno.

"To je bilo organizovano. Od koga ne znam. MUP nije pravovremeno reagovao, ni do danas nema saopštenja šta se desilo. Bojim se da će biti pobila se djeca", rekao je Golo.

On je istakao da se boji da će i roditelji imati posljedice.

"Ko nam garantuje da sutra ova djeca neće biti napadnuta kada pođu u školu", upitaop je Golo.

Sastanku je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić.

U mostarskom povratničkom naselju Baćevići 22. avgusta su na igralištu napadnuta srpska djeca od strane više nepoznatih osoba, a igralište i selo oblijepljeno je kukatsim krstovima, svastikama, slovom "U", "HVO". Mještani tvrde da se kroz selo ranije čula i rafalna pucnjava.

Hurtić je danas posjetio i porodicu Rahimić u Malom Polju kod Mostara čijeg su četrnaestogodišnjeg sina sinoć napale i pretukle nepoznate osobe jer je na sebi imao majicu sa obilježjima navijačke grupe "Red armi".

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jole

Zna se vrlo dobro ko siri ratnu retoriku po federaciji i ko stoji iza toga samo sto ti to ne smijes javno da kazes da bi sacuvao svoju guz.cu.

Boki

Sta nas „Baja“ kaze na ovo? Naravno Nista ! Bitno je da se opet latio Mikrofona !

MONDO REPORTAŽE