• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag odbio zahtjev za prijevremeno oslobađanje Sredoja Lukića

Autor Dragana Božić

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (IRMCT) saopštio je danas da je odbio zahtjev za prijevremeno oslobađanje bivšeg policajca MUP-a Republike Srpske.

 Hag odbio zahtjev za prijevremeno oslobađanje Sredoja Lukića Izvor: Screenshot/YouTube

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Grasijela Gati Santana odbacila je mogućnost prijevremenog oslobađanja nekadašnjeg pripadnika jedinice "Beli orlovi" Sredoja Lukića iako je odslužio dvije trećine kazne od 30 godina izrečene za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Višegradu.

"Značajni faktori su protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu, uključujući veliku težinu njegovih zločina i njegov propust da pokaže dovoljne znake rehabilitacije", navodi se u saopštenju Mehanizma koje je potpisala Santana.

U saopštenju se navodi da "ne postoji nijedan dokaz koji potvrđuje postojanje ubjedljivih humanitarnih razloga koji bi opravdali poništavanje ove negativne ocjene" i da zbog toga odbija zahtjev za puštanje.

Iz Mehanizma napominju da ih je 2. maja prošle godine Norveška obavijestila da je, prema zakonima te zemlje, Lukić stekao pravo na oslobađanje 15. septembra 2023. i da norveške vlasti to podržavaju.

U saopštenju iz Mehanizma navode da je Lukić odslužio dvije trećine kazne 12. septembra prošle godine i ima pravo na razmatranje radi prevremenog puštanja na slobodu, što automatski ne znači i odobravanje.

"Prema mom mišljenju, prevremeno oslobađanje osuđenih od Mehanizma ili Haškog tribunala za genocid, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine trebalo bi da bude u posebnim okolnostima", navodi Santana.

Ona je rekla da, iako težina zločina nije jedini faktor u ocjeni o prevremenom puštanju na slobodu, to predstavlja faktor od suštinskog značaja.

"Što je teže krivično djelo o kome je riječ, to bi demonstracija rehabilitacije trebalo da bude ubjedljivija. Dok se težina zločina ne može posmatrati kao lišavanje osuđenog lica mogućnosti da argumentuje svoj slučaj, može se reći da određuje prag argumenata u korist prevremenog puštanja na slobodu", navodi se u saopštenju.

Lukić, koji je 20. jula 2009. godine osuđen na 30 godina zatvora, prebačen je 21. avgusta 2013.godine u Norvešku radi izdržavanja ostatka kazne. U slučaju oslobađanja Lukić bi boravio u Srbiji. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE