• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatno odvikavanje od droge u Bastasima

Odvikavanje i liječenje svih zavisnika od narkotika u terapijskoj zajednici "Viktorija" u naselju Bastasi ubuduće će biti besplatno.

 Besplatno odvikavanje od droge u Bastasima Izvor: MONDO

Na mjesečnom nivou do sada je koštalo 350 maraka.Ovo je "Glasu Srpske" potvrdila psiholog u terapijskoj zajednici Udruženja građana "Viktorija" Tamara Todorović.

"Ovaj projekat je podržala Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i grad Banjaluka. Riječ je o dijelu projekta "Terapijska zajednica za socijalno ugrožene zavisnike", u kojem je besplatno zbrinuto već nekoliko štićenika, a imamo namjeru da ta praksa bude nastavljena i u sljedećem periodu" rekla je Todorovićeva.

Prema njenim riječima od 2002. godine do danas kroz terapijsku zajednicu u Bastasima prošlo je 228 štićenika sa područja BiH i regiona.

"Ovaj program rehabilitacije namijenjen je zavisnicima od teške droge - heroina i kokaina i traje dvije godine, uz šest mjeseci resocijalizacije. U socijalnoj izolaciji zavisnici putem okupacione i psihosocijalne terapije mijenjaju sklop ličnosti, životnu filozofiju i usvajaju društveno prihvatljive norme ponašanja " objasnila je Todorovićeva.

Ona je istakla da tokom tretmana dolazi do niza pozitivnih promjena, u pogledu moralnih vrijednosti i ponašanja, socijalnog, emotivnog, intelektualnog i duhovnog rasta zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

"Dob štićenika je u prosjeku oko 26 godina, koji su već pokušali neki vid liječenja i kriminalne radnje. Na tretman u terapijskoj zajednici ili individualni tretman najčešće ih upućuju porodica i odgovarajući vid motivisanosti i zrelosti" rekla je Todorovićeva.

Dodala je da se o uspješnom završetku programa može govoriti onda kada je štićenik u terapijskoj zajednici proveo dvije godine, te pola godine resocijalizacije i tri godine apstinencije u socijalnoj sredini.

"Oko 90 odsto onih koji su u potpunosti završili terapijski program u našoj terapijskoj zajednici uspješno je resocijalizovano" istakla je Todorovićeva.

Kako ona navodi, u protekloj godini pojedini korisnici iz Savjetovališta, koje djeluje u okviru UG "Viktorija", su upućivani dalje na liječenje u terapijsku zajednicu, dok su pojedini korisnici pratili individualni tretman u Savjetovalištu.

"Takođe, postojala je konstanta saradnja sa Klinikom za psihijatriju UKC Banjaluka, odakle je upućivan određen broj pacijenata u Savjetovalište na pripreme za terapijsku zajednicu. Takođe, postoji i saradnja sa Centrom za socijalni rad, koji motiviše pojedine korisnike i njihove porodice da se odluče da preuzmu prve korake u liječenju bolesti zavisnosti" rekla je Todorovićeva.

SOS telefon

Udruženje građana "Viktorija" nastalo je 2002. godine i u okviru svog programa tada otvara Savjetovalište za prevenciju i tretman zavisnosti u Banjaluci.

"Svim zainteresovanim zavisnicima i članovima njihovih porodica za dodatne informacije na raspolaganju je SOS telefonski broj 051/434-300, koji mogu da pozovu svaki dan od devet do 19 časova" rekla je Todorovićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE