• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li FZO RS i u kojem slučaju plaća zdravstvenu zaštitu osiguranika u inostranstvu?

Autor Dragana Božić

Svima nam je pri odlasku na ljetovanje bitno zdravstveno osiguranje, kako bismo, u slučaju nezgode ili bolesti, mogli dobiti medicinsku pomoć.

 Plaža Izvor: Pexels

Kako saznajemo, mnogi građani RS nisu upućeni da putno osiguranje mogu ostvariti odlaskom kod porodičnog doktora i jednostavnom ovjerom ino obrasca u poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO RS).

Budući da predstoji period godišnjih odmora, iz Fonda su nedavno podsjetili osiguranike da za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu mogu da koriste zdravstvenu zaštitu o trošku Fonda u slučaju da im zatreba hitna medicinska pomoć, i to u onim zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

"Veoma je važno da prije polaska na put osigurano lice od svog porodičnog doktora dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put. Na osnovu tog uvjerenja, nadležne poslovnice FZO RSizdaju odgovarajući ino obrazac, koji se ne naplaćuje", saopšteno je.

Navode da se ino obrazac se, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, može izdati za period do 60 dana u toku jedne godine. Sa ino obrascem osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna, neodložna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi FZO RS.

"Zbog toga, još jednom naglašavamo značaj da prije odlaska na putovanje osiguranici izvade odgovarajući obrazac, jer bez njega će morati da plate i hitnu zdravstvenu zaštitu u inostranstvu, a nije moguća ni refundacija troškova bez obrasca", istakli su u Fondu.

"Sa ino obrascem osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna, neodložna medicinska pomoć"

Inače, BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom, Češkom i Luksemburgom. Prije polaska u ove zemlje osiguranici mogu da dobiju ino obrasce. Takođe, i osiguranici koji putuju u Poljsku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, s tim da za ove zemlje FZO ne izdaje obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano (treba da pokažu BH pasoš).

"Napominjemo da se ino obrascem ne mogu pokriti troškovi ''ciljanog'' odlaska u inostranstvo radi liječenja i ino obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi", naglasili su u FZO RS.

Dodali su da se potvrde o zdravstvenom stanju koje porodični doktori izdaju radi dobijanja ino obrazaca daju u okviru pregleda, kao i da se od osiguranih lica može da naplatiti samo participacija koja za prvi pregled doktora medicine iznosi jednu KM, odnosno 1,50 KM za prvi pregled doktora specijaliste.

"Ovaj iznos koji je definisan cjenovnikom Fonda zdravstvenog osiguranja uključuje i izdavanje pomenute potvrde. Svako dodatno naplaćivanje potvrda o zdravstvenom stanju koje se koriste u svrhu izdavanja ino obrazaca za privremene boravke naših osiguranika u inostranstvu, predstavlja kršenje prava osiguranih lica i pozivamo osiguranike da u ovim situacijama podnesu u poslovnicama FZO RS prijave povrede prava. Zdravstvene ustanove po svojim komercijalnim cjenovnicima ovu uslugu mogu da naplate samo građanima koji nisu osiguranici Fonda", kažu u Fondu.

NAPOMENE:

- FZO RS pokriva troškove zdravstvene zaštite za vrijeme boravka u pomenutim zemljama samo u slučaju hitne, neodložne zdravstvene zaštite;

- Ino obrascem se ne mogu pokriti troškovi ''ciljanog'' odlaska u inostranstvo radi liječenja;

- Ino obrazac nije isto što i putno osiguranje, jer pokriva hitne slučajeve, dok putno osiguranje pokriva i druge rizike;

- Ino obrazac važi u onim zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva, odnosno koje imaju ugovore sa zdravstvenim osiguranjem zemlje u kojoj se boravi

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE