• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Pomirenje SDP i SDA postepeno

Rasim Ljajić ocenio da je pomirenje njegovog SDP-a i Ugljaninove SDA neminovno, ali da će se desiti postepeno.

 Ljajić: Pomirenje SDP i SDA postepeno Izvor: MONDO

Rasim Ljajić, lider Sandžačke demokratske partije, koja je u Novom Pazaru preuzela vlast od veoma suprotstavljene Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, ocenio je da do pomirenja tih dveju političkih opcija mora doći, ali postepeno.

"Pomirenje mora da se dogodi, jer bez toga nema neophodne političke komunikacije i stabilnosti, ali se do njega mora ići korak po korak. Reč je o procesu koji prvo mora da se dogodi u srcima i glavama ljudi", rekao je Ljajić u intervjuu Tanjugu.

On je ocenio da je podela vlasti sa Ugljaninom u Novom Pazaru bio prevelik rizik koji ne bi bilo moguće objasniti biračima.

"Nisam smeo da rizikujem jer mi to niko ne bi oprostio", naveo je Ljajić, dodajući da bi takav gest izneverio veliki broj onih koji su na izborima glasali "više protiv Ugljanina nego za mene".

Zajednička vlast sa SDA, uveren je Ljajić, mogla je stvoriti i prostor za neku "treću ili četvrtu", političku opciju što, kako je rekao, nije interes SDP-a koja želi da uvećava svoje biračko telo.

Kod pomirenja nema popravnog i zato se SDP-u odlučio na "male korake, ali sa porukom" što je u praksi odmah zaživelo tako što direktori nekoliko javnih preduzeća u Novom Pazaru nisu promenjeni, istakao je on.

Ljajić je osudio fizički napad na novinara Regionalne televizije Novi Pazar Medina Halilovića, prošle sedmice u centru grada, i ukazao da je i to pokazatelj koliko su podele unutar bošnjačkog naroda zatrovane "velikom mržnjom".

"Nije reč o političkoj, ni mržnji između dva čoveka, već je to bolest koju nije moguće hirurški lečiti. Podele su u svim porama sandžačkog drustva, one moraju prestati, a to je moguće samo ako dokazemo da smo bolja, uspešnija i odgovornija vlast od prethodne", kazao je on.

Uveren da su pozitivni rezultati i bolji životni standard građana "jedini lek" za prevazilaženje sadašnjeg stanja, Ljajić je poručio da se nova vlast neće baviti prošlošću.

"Kada narodu bude bolje, sve druge priče će pasti u zaborav", naveo je lider SDP-a i obećao da, u slučaju neuspeha njegove političke opcije, alibi neće tražiti u zauzetosti ministarskim obavezama i nadležnostima u Beogradu. To bi bili veoma tanki razlozi, ma koliko su istiniti, dodao je on.

Ugljaninovu najavu da će parlamentarna struktura u gradskoj skupštini biti promenjena, Ljajić je kratko prokomenarisao: "To nije moguće ni matematički ni politički".

Govoreći o podelama unutar islamske zajednice, lider SDP-a je rekao da se vlast u to neće mešati.

"Ne podržavamo ovu ili onu opciju već smatramo da treba da postoji jedinstvena islamska zajednica, a o tome ko će biti na njenom čelu odlučuju vernici", rekao je on.

Protiveći se stvaranju paralelnih islamskih zajednica, Ljajić je rekao da islamski vernici imaju legitimno pravo da ostvaruju duhovnu komunikaciju sa muslimanima u BiH jer je to pre rata bila jedna zajednica, sa centrom u Sarajevu.

Veze sa BiH i sa drugim muslimanskim zemljama treba razvijati, ali, s druge strane, muslimani treba da sva svoja ostvaruju u Srbiji.

"Srbija je naša domovina, naša kuća gde živimo sa drugim narodima. Mi rezervne države nemamo i zato moramo da učinimo sve da Srbija bude uspešnija jer će tako i nama muslimanima biti bolje", kazao je Ljajić.

On je istakao da je protivi mešanju vere u politiku jer kada god je toga bilo "gubili su i vera i politika".

Prethodnom ministarstvu vera zamerio je odsustvo objektivnosti po pitanju odnosa unutar islamske zajednice, ističući da, možda, ima još nekih nasleđenih problema poput uvođenja bosanskog jezika u nekim sredinama.

Lider SDP-a je ocenio da je položaj muslimana u Srbiji, posle 2000. godine, "sasvim zadovoljavajući".

"Generalno, položaj muslimana u Srbiji je sasvim zadovoljvajući i to kažem ne zato što sam sada u Srbiji već su to činjenice koje su konstatovane u međunarodnim institucijama - od Saveta Evrope do Stejt departmenta", zaključio je Ljajić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE