• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH će dobiti TV kanal na hrvatskom jeziku

Savjet ministara BiH donio je odluku o osnivanju hrvatskog kanala u okviru javnog RTV servisa u BiH.

 BiH će dobiti TV kanal na hrvatskom jeziku Izvor: MONDO

Ta odluka, koju je predložio predsjedavajući Savjeta Vjekoslav Bevanda, izazvala je oštre reakcije političkih partija u Federaciji BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) se prva usprotivila takvoj odluci.

"SDA je za jedan BH RTV servis. Nikada nije tražila, niti bi ikada podržala osnivanje bošnjačkog kanala i stoga je apsolutno protiv hrvatskog kanala u okviru javnog RTV servisa u BiH", saopštio je SDA.

Dodaje se da je "Bosna i Hercegovina mala država koja ne može finansirati tri javna RTV servisa, niti su joj potrebni", i da su "ovakvi zahtjevi potpuno nelegitimni i usmjereni na rušenje države BiH".

Ta stranka je najavila da će poslanici i delegati SDA u oba doma skupštine Bosne i Hercegovine glasati protiv današnje odluke Savjeta ministara.

I Socijaldemokratska partija BiH (SDP) oštro je osudila odluku Savjeta ministara BiH, za koju tvrde da je donijeta preglasavanjem.

"Predlagač Zakona o javnom RTV sistemu - predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, u njegovoj pripremi i usvajanju je grubo zaobišao stav nadležnog Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH", smatra SDP.

Ukazuje se da je to uvod u rušenje sistema javnog RTV emitovanja kojim se žele uspostaviti etnički javni servisi, a time i dalja etnička podjela društva u kojem bi svaki narod imao svoj javni RTV servis.

U SDP BiH ističu da u BiH ne mogu postojati različite istine koje bi se plasirale "svojim" gledaocima i slušaocima na zamišljenim etničkim kanalima, odnosno da je "BiH neophodan jedinstven, profesionalan javni RTV servis koji bi bio nezavisan od bilo kakvog političkog uticaja, u skladu s važećim evropskim standardima i preporukama".

"Nećemo dozvoliti da dođe do realizacije razbijanja servisa na hrvatske, srpske i bošnjačke radio-televizije. Svim namjerama o uspostavljanju odvojenih javnih RTV servisa odlučno ćemo se suprotstaviti u parlamentarnoj proceduri", saopštio je SDP.

Na sličan način Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH ukazalo je da bi "eventualna primena takvog rješenja bila uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sistema javnog RTV emovanja".

"Posljedica bi bila uspostavljanje etničkih javnih servisa, umjesto sadašnjih na entitetskom i na državnom nivou, a time i dalja podjela društva u BiH u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis", navodi se u saopštenjui ministarstva.

Samostalni Sindikat zaposlenih na javnom RTV servisu smatra da je to direktni udar na ekonomski opstanak Sistema javnog emitovanja u BiH, odnosno postojeća tri javna servisa.

RTRS: Kanal finansirati iz prihoda BHRT-a

Radio-televizija Republike Srpske saopštila je danas da kanal na hrvatskom jeziku mora da se finansira iz prihoda BHRT-a, a da će stručnjaci emitera iz Srpske pružiti besplatanu pomoć kolegama da bi ovaj javni servis što prije profunkcionisao.

Iz RTRS-a saopšteno je da se članovi Upravnog odbora, zaposleni i rukovodstvo ove medijske kuće nikada nisu protivili demokratskom i civilizacijskom pravu hrvatskog naroda da u BiH formira kanal na hrvatskom jeziku, kao i da su to pravo hrvatskog naroda stručnjaci RTRS-a zastupali svojevremeno pred Ustavnim sudom BiH.

U saopštenju se navodi da stavljanje na dnevni red izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i usvajanje tih izmjena na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, kojim se predviđa osnivanje RTV kanala na hrvatskom jeziku, veliko i neugodno iznenađenje za RTRS.

"Prvo, bio je red da budemo upoznati sa prijedlogom rješenja, ako ne od stručnih službi i uopšte Savjeta ministara, kao institucije, a ono bar od srpskih predstavnika koji izgleda od svega na Radio-televiziji Republike Srpske vole samo da ih kamera snima i da troše naš novac", naglašava se u saopštenju.

Iz RTRS-a podsjećaju da trenutno Republika Srpska učestvuje u finansiranju javnih RTV servisa u BiH sa gotovo 50 odsto sredstava od prikupljene RTV takse.

"Nažalost, predstavnici srpskog naroda iz Republike Srpske ne samo da u proteklih sedam godina nisu pokušali da promijene ove nelogičnosti, već su olako digli i ruku za smanjenje prihoda RTRS-u", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da je nemoguće od RTRS-a uzeti pet odsto RTV takse i dati je kanalu na hrvatskom jeziku.

"To bi značilo da građani Republike Srpske i Srbi treba da prave kanal na hrvatskom jeziku, pri čemu se zaboravlja da je od 1992. godine ova Srpska radio televizija, a od 1999. godine, izgrađena voljom, energijom i novcem srpskog naroda i građana Republike Srpske", naglašavaju iz RTRS-a.

(MONDO/agencije, foto ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE