• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nesavjesni vozači na seansi kod psihologa

Vozači U BiH do sada mogli da imaju 50 kaznenih bodova i da opet voze auto. Uskoro pravilnik koji uključuje rad sa pedagozima i psiholozima.

 Nesavjesni vozači na seansi kod psihologa Izvor: MONDO

Vozači u BiH sa sedam i više kaznenih bodova biće obavezni da pohađaju predavanja iz oblasti saobraćajnih propisa, dok će oni sa deset i više kaznenih bodova ponovo polagati i teorijski dio vozačkog ispita.

Regulisano je to novim pravilnikom koji će iskoro biti donesen, a kojim je predviđeno da sa nesavjesnim vozačima rade stručnjaci poput pedagoga i psihologa, piše "Euro Blic".

Kazneni bodovi za vozače uvedeni su 2006. godine kada je donesen Zakon o osnovana bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH. S obzirom na to nije postojao pravilnik kojim bi se preciznije definisale sankcije, ova odredba se u praksi nije primjenjivala, pa su vozači mogli da imaju i 50 kaznenih bodova i da opet voze auto. Agencija za bezbjednost saobraćaja RS prošle godine je uputila inicijativu Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se konačno donese pravilnik. Prijedlog je urađen i u narednih mjesec, dva pravilnik bi trebao da bude donesen.

Nakon što stupi na snagu Agencija za identifikiacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) obavještavaće nadležne centre javne bezbjednosti ko je ispunio uslove da mora na predavanja, a ko će nakon predavanja ponovo da polaže i teorijski ispit.

"Svi vozači sa sedam i više kaznenih bovoda će morati da podnesu prijavu za pohađanje predavanja iz oblasti saobraćajnih propisa i u roku od 60 dana organizator predavanja, a to je Ministarstvo unutrašnjih poslova, obavijestiće ih kada da se jave, objasnio je Milija Radović, direktor agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Ko odbije da se prijavi, oduzima mu se vozačka dozvola i neće je dobiti sve dok ne donese potvrdu da je prošao predavanja odnosno položio ispit.

"Radiće se osam časova teorije, osam časova biće radionice koje će držati pedagog i psiholog, s ciljem da razgovaraju sa vozačima, zašto piju dok voze, zašto voze brzo, zašto su agresivni u vožnji..Na četiri časa će se ukazati na posljedice rizične vožnje, a na preostala četiri biće prikazani video zapisi sa praktičnim primjenama nasavjesnog ponašanja u saobraćaju, naveo je Radović.

Zoran Sredić, glavni saobraćajni inspektor MUP-a RS, kaže da će donošenjem pravilnika biti otklonjen glavni nedostatak u primjeni zakona.

"Glavni cilj nije samo upoznavanje propisa koji vozači dobro poznaju, nego psihološki i pedagoški uticaj na nesavjesne vozače da se promjene i voze bezbjednije", istakao je Sredić.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja iz Banjaluke, kaže da su se nasavjesni vozači dosad provlačili sa novčanim kaznama.

"Očekujem da rad sa tim vozačima ne bude samo formalan, nego da bude zasnovan na kvalitetnoj i stručnoj edukaciji čiji rezultat će biti bezbjedniji saobraćaj", istakao je Jaćimović.

Cijena predavanja nije još određena, a trebalo bi da iznosi nekoliko stotina KM. U Srbiji na primjer ovakve obuke vozača koštaju oko 500 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE