• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Gradska uprava "kreše" plate?

Gradske vlasti u Banjaluci pripremaju novi rebalans budžeta, a dio smanjenja rashoda mogao bi biti realizovan smanjenjem plata zaposlenih.

 Banjaluka: Gradska uprava "kreše" plate? Izvor: MONDO

Prvi budžet grada iznosio je 145 miliona maraka, poslije rebalansa u julu smanjen je na 141 milion, a zbog očekivanog neostvarenja prihoda, uslijediće i novo "razmještanje" zajedničkih sredstava građana najvećeg grada Republike Srpske, piše "Press RS".

Prvim rebalansom budžeta znanto su smanjena sredstva za zajedničku komunalnu potrošnju, a ostaje da se vidi gdje će predlagači "zagrabiti" ovaj put, odnosno koje stavke će biti umanjene da bi se smanjila potrošnja.

Iako se pri prvom rebalansu uglavnom posezalo za smanjenjem sredstava namijenjenih zajedničkoj komunalnoj potrošnji, već duže vrijeme se priča i o mogućnosti da se dio smanjenja rashoda realizuje smanjenjem plata zaposlenih, a trenutno je za ovu namjenu planirano 37,4 miliona maraka, navodi list.

Prema podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave, prosječna plata zaposlenih u Administrativnoj službi grada Banjaluka za prošlu godinu iznosila je 1.311 maraka, a već duže vrijeme traje pritisak nevladinih organizacija, udruženja građana, kao i pojedinaca koji traže da se kod ušteda i smanjenja troškova krene prvo od primanja zaposlenih u Administrativnoj službi grada i javnim gradskim preduzećima - i to prvo od funkcionera pa onda i od radnika.

Primjera radi, rashodi za lična primanja u Centru za socijalni rad iznose 2.364.000 maraka, Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje 6.815.000, u Banskom dvoru 697.720, Gradskoj razvojnoj agenciji 707.500, TOBL 675.000, Centar za razvoj i unapređenje sela 1.250.000, a u Javnoj ustanovi Sportski centar Borik na lična primanja se iz kase građana izdvaja 1.285.000 maraka.

I dok je prvim rebalansom budžeta skoro dva miliona maraka ušteđeno na sanaciji puteva, javnoj higijeni i sličnim potrebama, smanjenje plata zaposlenima jeste najavljeno u iznosu od 8 %, ali je na kraju umanjeno tek za nešto više od 3 %, nakon burnih rasprava tokom same pripreme rebalansa, uzimajući u obzir da su nekim jedinicama plate ostale iste, nekim povećane, a onim najneubjedljivijima - smanjene.

Ipak, ono što plijeni najviše pažnje jesu "ostali nepomenuti rashodi", misteriozna rupa u zajedničkoj kasi građana, koja ne muči samo Banjalučane nego i ostale građane RS koje interesuje sudbina sredstava kojima zajednički pune gradsku kasu. Nepomenuti i "ostali" rashodi operativne jedinice 1, osnosno Administrativne službe grada, rebalansom su čak povećani za 56 % u odnosu na prvobitni plan te umjesto 2.662.100 miliona iznose čak 4.130.020 miliona maraka, što po mnogima i te kako zaslužuje da se bar pomene.

Operativnoj jedinici 2, odnosno ostalim budžetskim korisnicima, "nepomenuti" rashodi su smanjeni za 12,57 % te iznose 861.000 maraka. Ukupno, radi se o iznosu od oko 5 miliona maraka, na ukupan budžet od oko 140 miliona, koji uprkos sve češćem "spominjanju" i dalje ne samo da ostaju nepomenuti nego su i povećani za preko 50 %.

Iako pod šifrom "nepomenuti", predlagači definišu troškove reprezentacija, plate članovima upravnih odbora, registracija vozila, "međunarodnu i međuopštinsku saradnju" i slično, ti troškovi su očigledno dostigli nivo gdje kao pojedinačno jedna od većih stavki u javnim rashodima zaslužuju da budu, ako ništa, bar pomenuti.

Takođe, ostaje da se vidi koliki interes među samim građanima će izazvati drugi ovogodišnji rebalans, jer Banjalučani, sudeći po dosadašnjem broju prisutnih na javnim raspravama na kojima se odlučuje o zajedničkoj gradskoj kasi, u ogromnoj većini i ne pokazuju poseban interes za način raspolaganja sopstvenim sredstvima.

Prvim rebalansom budžeta u ovoj godini "skresani" su troškovi na mnogim stavkama koje su, po svemu sudeći, smatrane smatrane prioritetnim za smanjenje, pa su tako smanjeni rashodi po osnovu posebnog programa potrošnje za realizaciju vodosnabdijevanja, sa 450 na na 150 hiljada maraka, održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva - sa milion na 830 hiljada, održavanje saobraćajne signalizacije sa 400 na 300 hiljada maraka, izgradnja saobraćajnica i trotoara sa 800 na 130 hiljada, održavanje mostova sa 90 na 70 hiljada, izgradnja komunalnih objekata sa 400 na 107 hiljada maraka, a uštedelo se i na brojnim sličnim stavkama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE