• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biometrijski pasoši 2010. godine

Izdavanje biometrijskih pasoša u BiH predviđeno je za januar 2010. godine, navodi se u izvještaju Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima.

 Biometrijski pasoši 2010. godine Izvor: MONDO

BiH je postigla određeni napredak na polju putnih isprava i identifikacionih dokumenata, a uvođenje biometrijskih pasoša predviđeno je za januar 2010. godine, navodi se u izvještaju Evropske komisije, gdje su na osnovu izvještaja nadležnih bh. institucija donijeli ocjenu o provedbi smjernica (takozvana mapa puta) za liberalizaciju viznog režima.

Navode da je završen tender za uspostavljanje novog sistema za izdavanje pasoša, ali su potrebni dalji napori u obezbjeđenju sigurnosti identifikacionih dokumenata.

"Prijavljivanje izgubljenih i ukradenih pasoša u Interpolovu bazu podataka za sada nije efektivno, niti redovno. Planirano je da uvođenje novog sistema za izdavanje biometrijskih pasoša, predviđeno za juli 2009. godine, uključi automatski prenos podataka o izgubljenim i ukradenim pasošima Interpolu", piše u ocjeni Evropske komisije, prenose "Nezavisne novine".

Naglašavaju da treba početi program edukacije službenika, koji će izdavati putne isprave, te utvrditi procedure za provjeru autentičnosti svih ličnih podataka unesenih u bazu.

U Evropskoj komisiji su kao ključnu instituciju naveli Agenciju za identifikaciju dokumenata, registara i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), bivša Direkcija CIPS.

Siniša Macan, direktor IDDEEA, kaže da u procesu upravljanja identitetima i izdavanju dokumenata učestvuju 142 opštine u BIH, svi MUP-ovi, te ministarstva lokalane uprave, civilnih i inostranih poslova.

"Vizna liberalizacija je posljedica dobrog sistema. Sve institucije moraju uložiti značajan napor da dođemo do dobrog sistema. Najveći problem je loša koordinacija policijskih organa, što je zakonska obaveza Ministarstva bezbjednosti BiH", smatra Macan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE