• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počasni konzul BiH u Panami, biznismen i bivši fudbalski trener u Sarajevu na meti istrage zbog veza sa narko kartelom

Autor Nikolina Damjanić

Počasni konzul BiH u Panami, Fatih Kol nalazi se na spisku osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da se dovode u vezu sa narko kartelom Tito i Dino.

 Fatih Kol na listi povezanih osoba sa narko kartelom Tito i Dino Izvor: TRTSPOR/Screenshot

Fatih Kol, bivši fudbaler, trener, investitor, biznismen i vlasnik profesionalnog fudbalskog kluba je imenovan prošle godine za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Panami jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH.

Zanimljivo je da je Kol prije nekoliko godina vršio dužnost pomoćnog trenera u Fudbalskom klubu "Sarajevo" i Fudbalskom klubu "Olimpik" iz Sarajeva, a u Sarajevu je njegovo ime bilo povezivano sa investiranjem u hotelski biznis

Opozicija i pojedini mediji tvrde da je Kola predložila srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, a po inicijativi ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito. Kol je, kako saznaje Istraga.ba, trebao biti uhapšen zajedno sa čelnicima FUP-a i biznismenom Gordanom Memijom u okviru međunarodne akcije “Black Tie 2”. Kako Kol u tom trenutku nije bio na teritoriji BiH, nije mogao biti uhapšen. Njegovo ime navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima narko kartela Tito i Dino.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović navodi da nadležni organi odmah moraju reagovati na ovo pitanje.

"Pozivam Tužilaštvo BiH da detaljno obavijesti javnost o ovim navodima. O njima mora da se izjasni i član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, na čiji prijedlog je počasni konzul, perač novca, imenovan. A ukoliko se i djelić svih ovih navoda ispostavi istinitim, vrijeme je da skandal ministar Košarac, koji je odavno izgubio svaki moralni kredibilitet da obavlja bilo kakvu poziciju, bude razriješen ili podnese ostavku", zaključuje Borenović.

Potpredsjednik SDS Ognjen Bodiroga zatražio je od Cvijanovićeve da pokrene proceduru za smjenu počasnog konzula BiH u Panami.

"Kakva smo to mi zemlja kada se na tako važne pozicije imenuju ljudi koje istražuje Tužilaštvo BiH zbog sumnje da su prali novac za narko kartel Tito i Dino!? Kako je moguće da gospođa Cvijanović i Predsjedništvo ne provjeri koga imenuju. Pozivamo gospođu Cvijanović da javno objasni da li je tačno da je Kola predložila za počasnog konzula na prijedlog ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca", rekao je on.

Bodiroga dodaje da SDS poziva predsjedavajuću Savjeta ministara BiH Borjanu Krišto da pokrene inicijativu za smjenu Staše Košarca.

"Samo na taj način može sačuvati mrvicu kredibiliteta Savjeta ministara i pokazati da ovo nije Savjet ministara kartela. Imali smo priliku vidjeti u medijima stravičnu skaj prepisku u kojoj kartel ističe svoju namjeru da preuzme državu i ustoliči svoje ministre. Zato predsjedavajuća Savjeta ministara ima obavezu da otkloni sve sumnje da je njihov plan uspio. Ukoliko to ne uradi, SDS će podnijeti inicijativu za smjenu Košarca jer neko ko je imao bliske kontakte sa Kolom i svojim političkim uticajem mu omogućio diplomatski status ne može biti ministar niti uživati povjerenje građana", poručio je Bodiroga.

(MONDO/Istraga.ba)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE