• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minama ugroženo 900.000 građana BiH

Oko 900.000 stanovnika u BiH živi i radi u neposrednoj opasnosti od mina.

 Minama ugroženo 900.000 građana BiH Izvor: MONDO

U znak sjećanja na prvu mirnodopsku žrtvu mina Crveni krst RS od 1998. tradicionalno obilježava Nedjelju upozoravanja na opasnost od mina, od 8. do 15. decembra.

Pod sloganom ’Bio odrastao ili dijete - mine svima prijete’ CK RS će mnogobrojnim aktivnostima i manifestacijama podsetiti stanovnike da su mine, nažalost, i 13 godina nakon rata realna opasnost, prenosi "Blic RS".

Prema rečima Snježane Kovač, republičke koordinatorke za upozoravanje od mina, CK će do 15. decembra sprovesti brojne akcije uz pomoć medija i na terenu kako bi što više stanovnika upoznali sa problemom zaostalih mina.

"Već smo realizovali konkurs za likovne i literarne radove u osnovnim školama širom Republike Srpske na koji su nam djeca slala svoje radove upravo na temu našeg slogana. Prema pristiglim radovima, vidimo da su najmlađi dobro obaviješteni o opasnostima koje prete od zaostalih mina“, rekla je Snežana Kovač, naglašavajući da u Republici Srpskoj, prema bazi podataka CK RS, ima 3.370 žrtava mina.

"U toku je revizija ove baze koja će nam dati potpuniji broj žrtava. Prema dosadašnjim rezultatima najviše žrtava od mina na području Dobojske regije pa ćemo se najintezivnije i angažovati upravo u ovoj regiji“, kaže Snežana Kovač.

Saša Obradović iz Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC) ističe da su najčešće žrtve mina radno sposobni muškarci koji, i pored vidnih upozorenja, ulaze u područje za koje se pretpostavlja da je minirano minama.

"Prema našim podacima, oko 900.000 stanovnika u BiH živi i radi u neposrednoj opasnosti od mina. Za prethodni period najupečatljivije je da sve manje djece strada od neeksplodiranih ubojnih sredstava“, navodi Obradović.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Tupajić kaže da je ova institucija u Republici Srpskoj jedina entitetska institucija koja se bavi deminiranjem i problemima neeksplodiranih ubojnih sredstava.

"Mi smo do sada deminirali oko tri miliona kvadratnih metara terena, oko hiljadu stambenih i drugih objekata i uništili oko 215.000 neeksplodiranih ubojnih sredstava i 11.000 mina. U početku, kada je počelo deminiranje, najveću finansijsku podršku imali smo od Evropske unije, a naš rad sad najviše finansira Vlada Republike Srpske koja je u ovoj godini za deminiranje izdvojila tri miliona konvertibilnih maraka“, rekao je Dragan Tupajić, koji isti iznos za deminiranje očekuje i u 2009. godini.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE