• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc: Odgovornost na pravosuđu BiH

Konačna odgovornost za sve predmete koje je Tribunal dostavio pravosudnim organima u BiH leži na domaćem pravosuđu, kaže Serž Bramerc.

 Bramerc: Odgovornost na pravosuđu BiH Izvor: MONDO


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da konačna odgovornost za sve predmete koje je Tribunal dostavio pravosudnim organima u BiH, kao i za mnoge druge koje su započeli lokalni tužioci leži na domaćem pravosuđu, kako na državnom tako i na kantonalnom nivou.

"U skladu sa našim Pravilnikom o postupku i dokazima, do sada smo pravosuđu BiH prebacili šest predmeta. To su predmeti za koje je Tribunal podigao optužnicu, a sudije donijele odluku, u skladu sa strategijom okončanja rada Tribunala, da se ti predmeti prebace lokalnom pravosuđu. Taj proces je sada završen", objasnio je Bramerc.

On je dodao da je Tribunal uz te predmete, predao i istražne spise za 16 osumnjičenih, a završava se prebacivanje dokaza za dodatnih 20 predmeta.

"Sudu BiH planiramo da predamo optužbe za koje procesi nisu vođeni ili tačke optužbe koje su skinute sa optužnica koje je podigao Tribunal, a koje su takve da zaslužuju krivično gonjenje. Nadamo se da će cijeli ovaj proces biti završen do ljeta", rekao je Bramerc za sutrašnji "Glas Srpske".

Na pitanje kako će reagovati na podnesak kojim Vasvija Vidović, branilac Nasera Orića, traži da Tužilaštvo i Haški tribunal intervenišu kako bi bio obustavljen postupak protiv njenog klijenta pred sudom u RS, Bramerc je rekao da je zahtjev predat sudijama Tribunala i oni će o tome odlučiti.

"Što se tiče Statuta i Pravila o postupku i dokazima Tribunala, to je sasvim jasno. Na snazi je isti pravni princip, non bis in idem, koji je na snazi u nacionalnim pravnim sistemima i znači da se nikome ne može suditi ponovo za zločine za koje mu je već bilo suđeno pred Tribunalom. Takođe, svakoj osobi, uključujući one kojima je suđeno u Tribunalu, može se suditi na osnovu optužbi za koje nisu prije bile optužene", objasnio je Bramerc.

Naglasivši da će Tužilaštvo Tribunala nastaviti da radi sve što može da pomogne lokalnom pravosuđu, Bramerc je izrazio uvjerenje da uspjeh njihove strategije okončanja rada zavisi od sposobnosti lokalnih pravosuđa na cijelom području bivše Jugoslavije da uspješno vode procese za ratne zločine i da na taj način nastave rad Tribunala.

On je dodao da Tribunal podstiče policiju i pravosudne organe u BiH, a posebno one u RS, da preduzmu potrebne mjere protiv onih koji su uključeni u pomaganje preostalim bjeguncima da izbjegnu pravdu ili na neki drugi način ometaju uspješno ispunjavanje mandata Tribunala.

"Takođe, podstičemo vlasti u BiH da zauzmu proaktivan pristup za rješavanje tog problema i u svakom slučaju se nadamo da sadašnje političke i strukturalne teškoće neće imati negativan uticaj na saradnju koja se od njih traži", rekao je Bramerc.

On je naglasio da je svaka njegova pojedinačna posjeta Zagrebu, Sarajevu i Beogradu imala isti cilj - razgovarati o neriješenim pitanjima u vezi sa saradnjom država sa Tužilaštvom, i dodao da su svi sastanci u tom pogledu bili produktivni i korisni.

"U Zagrebu su naši razgovori bili usmjereni na dobijanje jednog broja dokumenata koje smo tražili. Nadamo se da ćemo uskoro riješiti ova preostala pitanja. U Sarajevu smo razgovarali o pravosudnoj saradnji i radu sa kolegama u Tužilaštvu za ratne zločine. Kao što vam je poznato, pred njima je još mnogo posla koji je veoma kompleksan i pun izazova", objasnio je Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala rekao je da je u Beogradu glavno pitanje bilo potraga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, kao i trenutni operativni planovi u vezi sa ovom potragom.

"Za vrijeme moje prethodne posjete Beogradu razgovarao sam sa kolegama o operativnim planovima. Na osnovu onoga što sam čuo, zaključio sam da su planiranje i koordinacija među službama bezbjednosti poboljšani, ali predstoji još posla. Postignuti su važni rezultati u posljednjih šest mjeseci. Vjerujem da možemo očekivati više ako se sadašnji operativni planovi uspješno sprovedu i ako i dalje bude postojala politička podrška", istakao je Bramerc.

Prema njegovim riječima, Tribunal neće prestati sa radom do 2010. godine, jer ima još mnogo posla, a neki predmeti će biti nastavljeni i nakon tog vremena.

"U stvari, i predsjednik Tribunala i ja ukazali smo Savjetu bezbjednosti UN da bi se većina prvostepenih suđenja mogla završiti krajem 2010. godine. To znači da dodatno vrijeme treba biti odobreno za žalbe u toku 2011. a možda i 2012. godine", rekao je Bramerc.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE