• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mine i dalje odnose živote u BiH

Samo u prvoj nedjelji januara u BiH su od mina nastradale četiri osobe, među kojima i jedno dijete, koje je izgubilo život.

U minskom polju u Karanovcu (RS) 4. januara poginuo je desetogodišnji dječak, a njegov otac zadobio je teške tjelesne povrede. Oni su nastradali kada su ušli u obilježeno minsko polje gdje su sakupljali staro gvožđe.

Na teško pristupačnom miniranom terenu kod Teslića, četiri dana kasnije, jedan muškarac je poginuo, a još jedan je povrijeđen.

Nevladina organizacija "Inicijative preživelih od mina" upozorava da se povrede i pogibije od mina dešavaju i dalje, uprkos obavezama državnih institucija iz Strategije protivminskog djelovanja za period 2009. - 2019. koja se odnosi na prevenciju minskih incidenata uklanjanjem mina s kontaminiranih površina i njihovim uništavanjem.

Već sada se vidi da su, poslije prvih pet godina sprovođenja Strategije protivminskih djelatnosti, učinci daleko ispod planiranih, ostvareno je manje od 40 odsto planiranih ciljeva u oblasti humanitarnog deminiranja.

"Ako se nastavi ovakvim tempom, BiH neće ni izdaleka postići projektovane rezultate Strategije i dugo poslije 2019. godine će ostati kontaminirana minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata", ističe ova nevladina organizacija.

Koordinaciona grupa za pomoć žrtvama mina, sastavljena od nadležnih ministarstava i organizacija civilnog društva, poziva nadležne institucije na reviziju Strategije protivminskog delovanja i pravljenje realnog, ali ambicioznog plana, koji bi mobilisao resurse u postizanju krajnjeg cilja - BiH bez mina do 2019. godine, prenosi agencija Fena.

U BiH je trenutno više od tri posto teritorije prekriveno minama.

Oko stotinu hiljada građana Bosne i Hercegovine doslovno živi s minama, a za 1.367 kvadratnih kilometara površine sumnja se da je pod minama.

Od 1996. od mina je stradalo nekoliko hiljada osoba, od čega 237 djece. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja stradalo je 114 deminera, od čega 46 smrtno.

Savjet ministara BiH je 2008. godine usvojilo Strategiju protuminskog djelovanja za razdoblje 2009.-2019. s vizijom da BiH bude bez mina do 2019. godine, za što godišnje treba osigurati oko 80 miliona konvertibilnih maraka.

(MONDO/agencije, Foto: Anadolija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE