• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustav: Referendum na zahtev većine poslanika

Referendum, čije je raspisivanje pominjao DSS, može se raspisati na zahtev većine narodnih poslanika ili najmanje 100.000 birača.

 Ustav: Referendum na zahtev većine poslanika Izvor: MONDO

Referendum, čije su raspisivanje u sredu pominjali pojedine političke stranke u vezi sa odnosom prema EU i Kosovu, može se raspisati na zahtev većine narodnih poslanika ili najmanje 100.000 birača, propisano je Ustavom Srbije.

Na zahtev većine svih narodnih poslanika, odnosno najmanje 126 poslanika, ili najmanje 100.000 birača, skupština "raspisuje referendum o pitanju iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom".

Predmet referenduma ne mogu biti obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, zakoni koji se odnose na ljudska i manjinska prava i slobode, poreski i drugi finansijski zakoni, budžet i završni račun, uvođenje vanrednog stanja i amnestija, kao ni pitanja koja se tiču izbornih nadležnosti skupštine, navodi se u Ustavu.

Zakon o referendumu propisuje da se referendum može raspisati i radi prethodnog izjašnjavanja građana o pojedinim pitanjima.

Od dana raspisivanja do dana sprovođenja referenduma ne može proteći manje od 15 ni više od 90 dana.

Pitanje o kome se građani referendumom izjašnjavaju mora biti izraženo jasno tako da se na njega može odgovoriti rečju "za" ili "protiv", odnosno "da" ili "ne".

Kad se referendum raspisuje radi prethodnog izjašnjavanja građana, pitanje može biti formulisano tako da se u odgovoru na njega građanin opredeljuje za jedinu od više predloženih mogućnosti, propisano je zakonom.

Referendum je punovažan ako je na njemu glasala većina građana upisanih u birački spisak, navodi se u stavu 1 člana 24.

Stavom 2 člana 24 propisano je da se odluka o pitanju koje je bilo predmet izjašnjavanja smatra donetom ako je za nju glasala većina građana iz stava 1. ovog člana, ako Ustavom, zakonom ili statutom nije za to predviđen veći broj.

Odluka doneta na referendumu obavezna je.

Kad su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, "organ koji donosi akt kojim se uređuje to pitanje dužan je da ga donese u skladu s voljom građana izraženom na referendumu".

Ako su se građani referendumom izjasnili za potvrđivanje akta, akt je usvojen danom održavanja referenduma, odnosno danom proglašavanja tog akta, navodi se u zakonu.

Ako građani referendumom nisu potvrdili akt, smatra se da taj akt nije ni donet, a po tom pitanju se ponovo može odlučivati na referendumu tek posle šest meseci.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE