Kompanija "Leburić komerc" zatražila je hitno skidanje zabrane za "Pekabesko" proizvode, uz tvrdnju da nalazi Instituta za javno zdravstvo nisu u skladu s pravilnicima
Nepostojanje nijedne analize nijedne sertifikovane institucije koja ukazuje na povećanu količinu dodatih fosfata u "Pekabesko" proizvodima, provođenje ispitivanja proizvoda suprotno pravilnicima o mesnim proizvodima i aditivima, te nedosljedna primjena Zakona o hrani i Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj najvažniji su argumenti za ukidanje zabrane "Pekabesko" proizvoda i neoboriva osnova za nadoknadu ogromne štete nanesene proizvođaču i uvozniku, navodi se u saopštenju.
Kompanija "Leburić komerc" u zahtjevu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za stavljanje van snage Naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača "Pekabesko" Ilinden, Makedonija opominje da ne postoji dokaz o procjeni rizika po zdravlje ljudi, na koje je Ministarstvo obavezno u skladu s pozitivnim propisima Republike Srpke i BiH, prije svega iz razloga što je navodna nepravilnost utvrđena u jednom proizvodu od cijelog širokog asortimana "Pekabesko" proizvoda.
S druge strane, jedina navodna nepravilnost utvrđena je u dvije analize Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u avgustu i oktobru 2014. godine, pri čemu se u izvještajima navodi prekomjerna količina fosfata od 7g/kg, a Institut poziva na Pravilnik o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa (Sl. glasnik BiH br. 82/13) koji uopšte ne propisuje referentne količine ukupnih fosfata u mesu. Referentna količina od 5g/kg propisana je Pravilnikom o upotrebi prehrambenih aditiva (Sl. glasnik BiH 83/08) i odnosi na dodate fosfate – aditive, navode iz "Leburić Komerca".
Dodaju da je uvidom i poređenjem izvještaja o analizama koje su rađene u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i u JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" uočeno je da Institut za javno zdravstvo ni u jednom nalazu nije izdvojio dodate fosfate, odnosno utvrdio aditive za koje je propisana referentna vrijednost, te da uopšte ne koristi metodu za ispitivanje dodatih fosfata u analizama proizvoda.
Pojam dodati fosfati u tehnologiji proizvodnje mesnih prerađevina označava emulgatore koji treba da spriječe odvajanje masti od vode, tj. potiču vezivanje vode u mesnom proizvodu. Sva mesa prirodno sadrže fosfate, pojašnjavaju iz "Leburić Komerca".
Kompanija "Leburić komerc" Ministarstvu je takođe dostavila sve izvještaje svih 17 ispitivanja "Pekabesko" proizvoda u 2014. godini koje je radio Veterinarski institut Republike Srpske "dr Vaso Butozan", te obavijestio Ministarstvo da su svi "Pekabesko" proizvodi poslati na vanredne analize kako bi bio potvrđen kvalitet i bezbjednost suhomesnatih proizvoda i stavljena tačka na obmanu potrošača i cijele javnosti u Republici Srpskoj i regionu.
Jedini "Pekabesko" proizvod, za koje je Institut za javno zdravstvo manipulacijom referentnih vrijednosti i propisa odlučio da alarmira javnost, poslat je na superanalizu u Institut za meso u Beogradu i najkasnije do ponedjeljka se očekuju rezultati koji bi trebalo precizno da pokažu udio dodatih fosfata u "Gold pilećem fileu", kažu iz "Leburić Komerca" .
"Pekabesko" proizvodi neometano, bez zabrane i bez spekulacija u javnosti prodaju se na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj, kao i u Republici Srpskoj, važe pravilnici o mesu i aditivima – jedinstveni za cijelo tržište Bosne i Hercegovine.