• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Radojičić bez posebnih očekivanja

Milorad Dodik izjavio je da sastanak lidera političkih stranaka u BiH i zvaničnika EU i SAD, koji je zakazan za 20. oktobar, neće donijeti ništa novo.

 Dodik i Radojičić bez posebnih očekivanja Izvor: MONDO

Dodik je upozorio da se iza nametanja ustavnih promjena krije pravno nasilje međunarodne zajednice.

Dodik je rekao za Radio - Beograd da srpsku stranu niko ne može natjerati da prihvati određene ustavne promjene i to je prilično jasno i ljudima iz međunarodne zajednice.

"Davno nam je prestalo biti važno da li ćemo biti dobri momci u očima međunarodne zajednice. Očigledno je da oni gledaju samo kako da zastupaju interese Bošnjaka u BiH kroz sva politička pitanja, pa i kroz organizaciju političkog sistema u BiH", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta je minimum ustupaka, Dodik je rekao da nema minimuma niti maksimuma, te da se o tome ne može razgovarati, pogotovo ne u ovoj fazi.

"Sve što smo u diskusiji u Butmiru razgovarali ranije smo slušali od Bošnjaka, tako da predstavnici Amerike i Evrope ispadaju kao neki portparoli Bošnjaka. Nas interesuje ovdje s kim mi pregovaramo, da li sa međunarodnom zajednicom koja govori u ime Bošnjaka ili razgovaramo sa domaćim akterima u BiH", rekao je Dodik.

Premijer RS je naveo da BiH nije ništa nestabilnija nego druge zemlje u okruženju i ona ima svoje probleme sa ekonomijom pod uticajem svjetske ekonomske krize, koja nije kreirana na ovim prostorima i to svi zanemaruju kao političku činjenicu.

Prema njegovim riječima, kriza je došla sa strane i bitno utiče na ekonomske segmente svih država u ovom regionu, pa i na BiH.

"Sa druge strane, kreatori Dejtonskog sporazuma su očigledno imali sasvim druge namjere i to se vidjelo svih ovih godina. Da se pokušalo realizovati ono što je zapisano u Dejtonu, do sada bismo imali funkcionalnu BiH. Na toj bazi prevare, koja od početka traje, mi smo ostali jedini legalisti po pitanju Dejtonskog sporazuma i želimo da se on očuva", rekao je Dodik.

Dodao je  da su svi ostali to davno napustili - Bošnjaci koji žele da unište entitete i da izgrade neku Bosnu za sebe, i Hrvati koji su nezadovoljni svojim statusom, jer je on potpuno ponižavajući i u Federaciji i u samoj BiH.

"Nama je preko glave stalnih priča o nekoj svjetloj budućnosti i neefikasnim rješenjima koja su rezultat upravo nametanja međunarodne zajednice u prošlim vremenima i visokih predstavnika koji su to ovdje radili", istakao je Dodik.

On je ocijenio da se iza priča o stabilnosti u BiH kriju neke prikrivene namjere, jer BiH nije nestabilna, ona ima svoje ekonomske probleme koji izazivaju političke probleme, a njene institucije funkcionišu i nema gotovo nijednog zastoja u tom pogledu.

Prema njegovim riječima, kroz naprasnu priču o ustavnim promjenama legalizuje se pravno nasilje visokih predstavnika iz prošlosti, koji su otimali nadležnosti RS i prenosili ih na nelegalan način na nivo BiH.

"Sada se od nas traži da sve to prihvatimo i upišemo u Ustav da bi na taj način legalizovali to pravno nasilje. Naravno, to ne može proći", poručio je Dodik.

Komentarišući posjetu BiH bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, Dodik je rekao da svi koji odu iz BiH odu sa poznavanjem realnosti u BiH, navodeći da su svi koji dolaze puni iluzija, napona, apstraktne i virtuelne priče kako treba našto napraviti, a kada se suoče sa realnim životom onda shvate kakvo je stvarno stanje.


"Mnogi od njih su mi rekli da je u suštini RS najstabilniji dio BiH, ali ovdje se želi napraviti koncept u kome će se problemi u Federaciji prebaciti na RS i da ona bude odgovorna", rekao je Dodik.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić smatra da je veoma indikativno to što na razgovore u Butmiru nije pozvan i SDS.

"Na sastanak je pozvan SNSD kao najveća poziciona partija u RS, a nije SDS, najveća opoziciona partija u RS. Pozvane su neke druge partije iz RS sa manjim kapacitetima. Očigledno se time namjerno želio zabiti klin između političkih partija iz Srpske", rekao je Radojičić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, Srpska je veoma zainteresovana za ispunjavanje "pet plus dva" uslova neophodnih za transformaciju Kancelarije visokog predstavnika u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"SAD i EU ne bi trebalo da proširuju spisak uslova i zahtjeva. Za Srpsku je to neprihvatljivo", naglasio je Radojičić.

On je podsjetio da se u Butmiru prvi put ustavne promjene postavljaju kao uslov za napredak zemlje ka EU, što ranije nije bilo rečeno niti je to bio stav Savjeta za primjenu mira u BiH.

"Oli Ren i Karl Bilt su jasno rekli da BiH ne može ni da preda aplikaciju za kandidatski status u EU bez zatvaranja OHR-a i bez određenih ustavnih promjena, pri čemu do ovog trenutka nije precizirano šta podrazumijevaju te ustavne promjene", kazao je Radojičić.

Govoreći o inicijativi SDS-a da Narodna skupština održi posebnu sjednicu o sastanku u Butmiru, Radojičić je rekao da u parlament takav zahtjev formalno nije stigao.

"Svakako da je parlament RS centralno mjesto na kojem treba raspravljati o ovakvim pitanjima, ali dok zvanično ne bude sačinjen nekakav prijedlog, zaista nema potrebe da održavamo posebnu sjednicu", rekao je Radojičić, koji je predsjednik Narodne skupštine RS.

U vezi sa produženjem mandata stranih sudija i tužilaca u BiH Radojičić je kazao da nema informacija niti nagovještaja da će OHR nametnuti odluku o tome.

"Eventualna Inckova intervencija bi prekinula sve političke razgovore u zemlji, pa čak i butmirski proces", rekao je Radojičić.

On je dodao da OHR više ne bi trebalo da nameće odluke jer za tim nema potrebe.

Britanski vojno-politički analitičar Pol Biver takođe ne očekuje da će na narednom sastanku predstavnika stranaka iz BiH sa zvaničnicima SAD i EU 20. oktobra biti dramatičnih i velikih poteza.

"Radujem se i u iščekivanju sam 20. oktobra kada bi se trebalo riješiti kuda će postojeća situacija da ode. Možda će biti dramatičan za pojedince, ali da će biti nekih velikih dramatičnih poteza, to ne očekujem, osim dogovora i razumijevanja", rekao je Biver sa "Fokus".

Odgovarajući na pitanje šta se zaista krije iza inicijative Karla Bilta i Džejmsa Štajnberga, Biver je rekao da su obojica imali iskustva u prošlim događajima, ali da je rano govoriti kuda će odvesti njihova inicijativa.

"Sagledavajući situaciju u RS i BiH mogu da kažem da je osnovna briga to što nije došlo ni do kakvog dogovora niti donošenja važnog dokumenta u sarajevskoj vojnoj bazi Butmir što nije povoljno za RS i BiH. Trebalo je donijeti nekakvu rezoluciju koja bi riješila buduću situaciju u RS i BiH", rekao je Biver.

Američki i evropski ekspertski timovi borave u BiH da bi pripremili prijedlog za nastavak pregovora predstavnika političkih partija iz BiH sa zvaničnicima SAD i EU koji su u petak, 9. oktobra, započeti u Butmiru s ciljem izlaska BiH iz pat pozicije i ubrzanja puta u EU i Nato.

Do nastavka razgovora u BiH borave Stjuart Džons, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, i Zoltan Martinus, direktor Sekretarijata Savjeta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Lideri sedam političkih partija iz Republike Srpske i Federacije BiH i zvaničnici EU i SAD 9. oktobra u Butmiru nisu potpisali nikakav dokument, samo je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni 20. oktobra.

(/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE