• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum o NATO, ali na nivou BiH?

Podijeljena su mišljenja političara BiH o referendumu o ulasku u NATO na nivou BIH.

 Referendum o NATO, ali na nivou BiH? Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da bi referendum o prijemu BiH u NATO trebalo sprovesti na nivou cijele BiH

"Ako hoćemo da se upustimo i u tu priču, može referendum, ali onda nek se provodi na nivou cijele BiH, jer riječ o sudbini BiH, a ne jednog njenog dijela. Možemo pričati na taj način", rekao je Komšić gostujući u emisiji Radio-televizije Srbije.

On je rekao da na nivou vladajućih političkih stranaka u BiH postoji verbalni konsenzus po pitanju evroatlantskih integracija da BiH treba da bude punopravna članica NATO-a i EU, ali da se u posljednje vrijeme i to počelo dovoditi u pitanje i to ne samo iz opozicije u RS, nego i iz same vladajuće stranke.

Govoreći o stavovima BiH u Savjetu bezbjednosti UN kao nestalne članice, Komšić je podsjetio da je tročlano Predsjedništvo BiH zauzelo zajednički stav po pitanju Kosova, Gruzije i Iraka "vodeći se činjenicom da se bilo kakvo disonantno postupanje po ovim pitanjima može negativno reflektovati na BiH".

Odgovarajući na pitanje da li će biti paradoks to što će sjediti u Savjetu bezbjednosti UN u ime BiH i primati na ruke izvještaj OHR-a o stanju u BiH, Komšić je rekao da su takve situacije regulisane Pravilima Savjeta bezbjednosti i da BiH ima pravo reći šta misli, ali da neće moći da odlučuje, pošto će biti u "svojevrsnom sukobu interesa".

 "Vi se tada ne izjašnjavate, jer ste u sukobu interesa. Mi nismo ni prva ni zadnja zemlja koja je članica Savjeta bezbjednosti, a da će pitanja vezana za nju biti tema na Savjetu bezbjednosti", rekao je Komšić. Govoreći o ustavnim promjenama, Komšić je rekao da u ovim političkim okolnostima u BiH ne postoji politička volja za promjenom Ustava, te ocjenjuje da se niko neće upuštati u nametanje rješenja i da izlaz iz sitacije on vidi u izborima.

 "Ne znam hoće li se ko upustiti u nametanje rješenja. Prije bih rekao da neće. Mislim da se to neće desiti. Ljudi iz SAD i EU misle da će prevladati razum kod lidera političkih stranaka", rekao je Komšić. On je dodao da još ne zna kakvi su prijedlozi za ustavne promjene u BiH, ali da smatra da će to biti zajednički konačni prijedlozi EU i SAD-a i da će se sigurno pitati i predstavnici političkih partija u BiH.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata  Rajko Vasić ocijenio je totalitarističkim stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da bi referendum o ulasku BiH u NATO trebalo organizovati na nivou cijele BiH, a ne samo na jednom njenom dijelu.

"Komšićeva priča je ista kao i bošnjačka priča - referendum na nivou cijele BiH. Taj referendum smo imali kada su organizovali glasanje o njemu u Skupštini BiH dok su Srbi izašli iz sale i imali smo referendum za nezavisnost na nivou cijele BiH, ali to znači 'ko pita Srbe, Srbe ne treba ni pitati'", rekao je Vasić Srni.

On je dodao da se Komšićeva svijest o demokratiji, referendumu i izjašnjavanju naroda "nije pomakla unazad 20 godina ni milimetra".

Srpska demokratska stranka (SDS) nema ništa protiv prijedloga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da se i građani Federacije BiH izjasne na referendumu o pristupanju NATO-u, ali ga i podsjeća da to ne može biti referendum na nivou BiH, jer Ustav ne predviđa takvu mogućnost, izjavio je predsjednik SDS Mladen Bosić.

"Međutim, ukoliko se Željko Komšić nada da će, ukupnim zbirom glasova iz RS i Federacije BiH, jedan narod biti preglasan, onda bi trebalo da zna da nije moguće vraćati BiH u 1992. godinu kada je jedan narod preglasan i izbrisan iz konstitutivnih naroda", naglasio je Bosić u pisanoj izjavi medijima.
Upravo, kaže lider SDS-a, izjava Komšića i njegova nada da će srpski narod biti preglasan, njegova konstitutivnost izbrisana i ravnopravnost Srpske zanemarena, još jedno su upozorenje Republici Srpskoj da ni milimetra da ne smije popustiti u zaštiti dejtonskih mehanizama od preglasavanja.

Bosić navodi da izražavanje volje građana na referendumu u entitetima, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, predstavlja dokaz demokratskog napretka društva, i tako izražena volja građana treba da bude vodilja njenim političarima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE