• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štajnberg nije ponudio ništa novo

SAD nisu pripremile novi paket ustavnih promjena u BiH koji bi domaćim liderima bio ponuđen po principu uzmi ili ostavi.

 Štajnberg nije ponudio ništa novo Izvor: MONDO

Potvrdili su to predstavnici domaćih političkih stranaka koji su u srijedu poslijepodne i uveče u odvojenim susretima razgovarali s Džejmsom Štajnbergom, zamjenikom američkog državnog sekretara, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

"Imao sam veoma konstruktivne razgovore sa zamjenikom američkog državnog sekretara iz kojeg je jasno vidljivo da SAD žele da pomognu BiH, ali i da je sva odgovornost na domaćim političarima. SAD nisu prezentovrale nikakav dokument ili paket ustavnih promjena niti imaju namjeru da nametnu bilo šta. Svakom racionalnom je jasno da SAD neće niti žele da odustanu od svog angažmana u BiH", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon razgovora sa američkom delegacijom.

Predsjednik SNSD-a kazao je da je dogovor političkih lidera u BiH moguć samo ako svi prihvate da se razgovara na realnim osnovama i da se promijene ustavne odredbe koje nisu u skladu sa evropskim konvecijama.
"Spremni smo da razgovaramo o promjeni Ustava, ali samo u dijelu u kojem je to zaista potrebno. Pregovori o ustavnim promjenama isforsirani su od strane bošnjačkih političara koji žele da usklađivanje sa evropskim konvencijama rezultuje mnogo većim promjenama na koje mi ne možemo pristati. RS mora zadržati svoju poziciju i to u svim institucijama u kojima se odlučuje mora biti bar jedan glas iz RS", rekao je Dodik, prenijela je Srna.

Istovremeno, Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, smatra da je entitetsko glasanje preraslo u etničko te da služi samo za blokadu evropskog puta BiH.

"Entitetsko glasanje je problem i kočnica koja mora biti uklonjena kroz ustavne amandamne. Entitetsko glasanje je posljedica etničkog čišćenja i ne može da ostane u Ustavu. To je problem na koji su ukazale sve relevantne institucije od Venacijanske komisije do američkog Kongresa, stoga je vrijeme da bude eliminisano", rekao je Silajdžić nakon razgovora sa zamjenikom američkog državnog sekretara Hilari Klinton.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u međuvremenu je pojasnio Štajnbergovu posjetu, rekavši  da je zamjenik državnog sekretara SAD ponudio sedmorici političkih lidera u BiH izmijenjeni prijedlog ustavnih promjena o kojem bi oni trebalo da se izjasne i daju svoje mišljenje da li je prihvatljiv ili ne i da li bi trebalo nešto od njegove sadržine mijenjati ili ne.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da političari iz Sarajeva žele više nego što kompromis podrazumijeva i da će svi u BiH biti žrtve takve politike.

Ivanić je nakon razgovora sa Štajbergom rekao da je moguć politički dogovor u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, usklađivanjem Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i da budu dogovoreni određeni iskoraci na putu BiH ka EU.

Prema njegovo mišljenju, vladajuća koalicija se ne može dogovoriti, a stranci neće da nameću rješenja.

Ivanić smatra da neće biti iskorišćena dobra volja međunarodne zajednice zbog maksimalističkih zahtjeva predstavnika vladajuće koalicije u BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da ima svrhe nastaviti razgovore o ustavnim promjenama u BiH, ali da mora postojati jasna strategija.

Izrazivši uvjerenje da će se u tom pravcu nešto i uraditi, Čović je rekao da je sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Štajnbergom imao ugodan razgovor koji je predstavljao pokušaj spašavanja onoga što je rađeno proteklih godinu dana.

Čović je rekao da mu je tokom razgovora jasno ukazano da međunarodna zajednica ne preuzima nikakvu odgovornost na sebe za ono što je promašeno i da odgovornost preuzimaju isključivo politički lideri BiH.

Dodao je da je u BiH potrebno naći kompromisno rješenje kojim će biti zadovoljni predstavnici svih naroda.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić predložio je Štajnbergu formiranje stalnog tijela predstavnika SAD i EU koji bi sa predstavnicima BiH nastavili rad na reformi Ustava, jer će to, kako je rekao, biti duži proces.

"Proces razgovora bi trebalo održati živim, a dobili smo i uvjeravanja da će SAD i EU ostati angažovane da rade sa nama u BiH", rekao je Ljubić.

Prema njegovom mišljenju, bila bi šteta propustiti ovakav nivo angažovanosti međunarodne zajednice u BiH.

Lider SDA Sulejman Tihić izjavio je da ne treba odbacivati kompromis u vidu revidiranog butmirskog paketa koji, kako kaže, rješava 50 odsto problema.

Tihić je  iznio stav svoje stranke da je kombinacija prusustva međunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, sa domaćim političkim liderima najbolja i da može dovesti do rezultata.

Lider SDA je rekao da razgovori nisu bili fokusirani na detalje revidiranog butmirskog paketa, već na pitanje kako postići dogovor za kvalifikovanu većinu u parlamentu BiH.

Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica je tu da pomogne, a politički lideri u BiH su ti koji moraju da preuzmu odgovornost.

Štajnberg i državni sekretar švedskog MIP-a Lars Valund u Sarajevu su održali  bilateralne sastanke sa političkim liderima iz Republike Srpske i Federacije BiH o ustavnoj reformi u BiH, nakon što je propao dogovor domaćih lidera poznat kao "prudski dogovor", a nakon toga i zajednička inicijativa američkih i evropskih diplomata poznata kao "butmirski paket".

Štajnberg je u oktobru dva puta učestvovao na sastancima lidera političkih partija BiH i predstavnicima EU, u okviru "butmirskih pregovora".

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg vodili su u oktobru butmirske pregovore.

U zajedničkoj izjavi poslije razgovora predstavnika SAD i EU sa zvaničnicima BiH u Butmiru 21. oktobra, Bilt i Štajnberg su naveli da su "EU i SAD snažno oprijedeljene da rade sa građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u evroatlansku zajednicu".

( MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE