• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partije u Srbiji ne poštuju Zakon o finansiranju

Nenadić: Nema javnosti podataka o finansijerima partija. Nije sprečeno finansiranje iz zabranjenih izvora. Podaci nisu pravovremeno dostupni.

 Partije u Srbiji ne poštuju Zakon o finansiranju Izvor: MONDO

Nijedan od ciljeva Zakona o finansiranju političkih stranaka nije ostvaren - nema javnosti podataka o finansijerima, niti su partije sprečene da kampanje finansiraju iz zabranjenih izvora, izjavio je programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić.

"To je opasnost koja će biti primetna i u ovoj predizbornoj kampanji", upozorio je Nenadić u intervjuu dnevnom listu "Danas" od utorka.

Nenadić tvrdi da je glavni razlog što javnost malo zna o izvorima finasiranja partija u Srbiji taj što se "stranke ustežu da u svojim izveštajima ubeleže imena davalaca većih priloga".

Partije to, kako tvrdi, čine bilo zato što darodavci žele da ostanu anonimni, bilo zbog toga što prilozi nisu prikupljeni na legalan način".

Dodao je da podaci o finansiranju kampanja do sada nisu bili pravovremeno dostupni, iako bi javnost trebalo da zna koliko je novca potrošeno na oglašavanje u medijima, koliko na bilborde i mitinge, da bi te podatke uporedili sa zvaničnim izveštajima.

"Posebno treba obratiti pažnju na zloupotrebe javnih funkcija i javnih resursa tokom kampanje", istakao je Nenadić.

On tvrdi da nije još razrešena ni situacija vezana za predsedničke izbore, s obzirom da postoje velike razlike između dve prvoplasirane partije - Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke u prikazanim troškovima u izveštajima.

Tako su troškovi DS 4,5 puta veći od onih koje je prijavila SRS što je, prema mišljenju Nenadića, "teško održiva razlika".

Transparentnost Srbija je od Republičke izborne komisije tražila kopije izveštaja o troškovima partija na predsedničkim izborima, ali ih do danas nije dobila.

Nenadić je naveo da se sankcije za odgovorne, ukoliko se utvrdi da izveštaj nije tačan, kreću do 50.000 dinara za fizičko i do milion dinara za pravno lice.

"Postoji i dodatna sankcija, a to je da onaj ko je odgovoran za prekršaj može izgubiti pravo na budžetska sredstva u narednoj godini, a onda su u pitanju desetine miliona dinara", kazao je Nenadić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE