• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Inckov referendum"

Može se reći da je referendum raspisao Incko, a rezultate ispisao Švendimen, smatra savjetnik premijera RS Slavko Mitrović

 "Inckov referendum" Izvor: MONDO

Sporazum o civilnom sprovođenju mirnog rješenja, kao Aneks 10, jedini je akt od ukupno 14 dokumenata Dejtonskog sporazuma koji pominje visokog predstavnika, dajući mu mandat da je na terenu konačni autoritet za tumačenje jedino tog sporazuma, podsjeća savjetnik premijera Republike Srpske (RS) Slavko Mitrović.

"Narodna skupština je već zaključila da visoki predstavnik izlazi iz mandata po Aneksu 10 i da će njegov sljedeći pokušaj nametanja zakona dovesti do javnog izjašnjavanja o takvim postupcima. Zato se može reći da je referendum raspisao Incko, a rezultate ispisao Švendimen. Ostalo je da Narodna skupština RS samo provede `tehnički dio posla` nakon prethodne pažljive pripreme", piše Mitrović u autorskom tekstu u "Nezavisnim novinama".

On naglašava da, kao mandat visokog predstavnika, Aneks 10 određuje da će sprovođenje civilnih aspekata mirnog rješenja "obuhvatiti uspostavljanje ustavnih institucija u BiH".

"Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavne institucije u smislu Aneksa 4 Ustava BiH, pa time ni visoki predstavnik ne može da se bavi njima, niti da daje mandat strancima u pravosuđu. Jedina ustavna pravosudna institucija BiH je Ustavni sud. Sud BiH i Tužilaštvo BiH, te Visoki sudski i tužilački savjet BiH nisu ustavne institucije BiH, pa visoki predstavnik ne može ništa ni uspostavljati", ističe Mitrović.

On pojašnjava da se Inckovom odlukom ne produžava, nego daje novi mandat mimo bilo kakve pravne procedure, čime se grubo krši vladavina prava. Strani tužioci i sudije su se pojavili na osnovu sporazuma između Pedija Ešdauna i Sulejmana Tihića, tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prema kojem su mogli raditi u pravosuđu BiH u prelaznom periodu od pet godina od dana potpisivanja tog sporazuma. Sporazum su Ešdaun i Tihić potpisali 1. decembra 2004, a taj rok je istekao istog dana ove godine.

"Nije moguće ni na koji način da se rok iz dvostranog sporazuma mijenja odlukom samo jedne strane potpisnice. Stranci u pravosuđu BiH, kao ni te institucije, nisu instalisani radi pravde ili pomirenja. Presude u trajanju od 880 godina Srbima i 55 godina Bošnjacima, te čuvanje u ladicama slučajeva `Tuzlanska kolona`, `Dobrovoljačka`, `Bradina`, `Atif Dudaković`, govore o jasnoj namjeri: krivi su Srbi i zato se mora ukinuti RS kroz oduzimanje nadležnosti koje joj pripadaju po međunarodnom Dejtonskom sporazumu", ocjenjuje Mitrović.

Prema njegovim riječima, presudama Suda BiH protiv Srba i donekle Hrvata želi se odrediti karakter rata u BiH što bi služilo kao trajni osnov za kreiranje politike međunarodne zajednice i pritiske na RS, uz sprečavanje legitimnih hrvatskih zahtjeva za stvaranje entiteta sa hrvatskom većinom.

"Nikada ne treba prihvatiti da moć bude pravo, ni sila zakon, pogotovo kada OHR nema ni sile, ni moći da nametne protivpravne odluke", ističe Mitrović.

On dodaje da nije ni postojala nikakva potreba produžavanja mandata strancima i njihovim katastrofalnim rezultatima, već da je Inckova odluka pokušaj ponižavanja Narodne skupštine i njenih ranijih stavova, ali i cijele RS.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE