• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podrška Dejtonu iz svijeta

Ambasadori velikog broja zemalja svijeta složili su se u jednom – Dejtonski sporazum se mora poštovati.

 Podrška Dejtonu iz svijeta Izvor: MONDO

Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Španije kao predsjedavajuće Evropskom unijom, Delegacije EU i Turske koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije snažno podržavaju mjere i odluke visokog predstavnika, kao i njegovu mogućnost da upotrijebi svoja ovlaštenja kako bi obezbjedio puno poštivanje Dejtonskog sporazuma.

U zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira navodi se da je "svaki pokušaj podrivanja mandata visokog predstavnika, definisanog Aneksom - deset Dejtonskog sporazuma, neprihvatljiv".

"Visoki predstavnik je jasno stavio do znanja da se stavovima Vlade Republike Srpske od 14. decembra 2009. godine i zaključcima Narodne skupštine RS od 28. decembra 2009. godine krši Dejtonski sporazum. Dejtonski sporazum se krši odbijanjem implementacije zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, kao i prijedlogom za održavanje referenduma čime se taj sporazum osporava", navodi se u izjavi.

PIK nedvosmisleno smatra da ovlaštenje visokog predstavnika da donosi obavezujuće odluke direktno proizlazi iz Aneksa deset Dejtonskog sporazuma, što je PIK podržao i ponovo potvrdio Savjet bezbjednosti UN u nekoliko rezolucija donesenih u skladu sa poglavljem Povelje sedam UN.

Savjet za implementaciju mira, kako se navodi, naglašava vlastima Republike Srpske da "njihova vlastita tumačenja Dejtonskog sporazuma ne mogu biti zamjena za tumačenja visokog predstavnika".

PIK podsjeća vlasti RS da je prema Dejtonskom sporazumu visoki predstavnik konačni autoritet u regionu za tumačenje civilnog provođenja Mirovnog ugovora, saopšteno je iz OHR-a.

"Vlada RS mora poštovati Dejtonski mirovni sporazum u cjelosti i ne smije osporavati mjere preduzete na osnovu njega i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN usvojenih u skladu sa Poglavljem - sedam Povelje UN i mora ispoštovati preostale odluke donesene na osnovu ovih ovlaštenja", navodi se u izjavi.

Ambasadori ističu da je u junu 2009. godine Upravni odbor PIK-a podsjetio vlasti i lidere političkih stranaka da je BiH međunarodno priznata suverena država čiji se teritorijalni integritet garantuje Opštim okvirnim sporazumom za mir (GFAP), i "da se svako osporavanje osnovnih elemenata ovog sporazuma smatra neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH".

"Upravni odbor PIK-a će konstantno pratiti situaciju", navodi se u zajedničkoj izjavi njegovih ambasadora. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE