• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Eštonova loše informisana

Izjava Ketrin Ešton o referendumu u Srpskoj pokazuje da ona dobija jednostrane informacije, izjavio premijer RS Milorad Dodik

 Dodik: Eštonova loše informisana Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da izjava visokog komesara EU za spoljnu politiku i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton o referendumu u Srpskoj pokazuje da ona dobija jednostrane informacije.

Komentarišući izjavu Eštonove da u BiH mogu imati koliko hoće referenduma, ali da je BiH na kraju jedna zemlja, Dodik je poručio da ona mora da se upozna sa situacijom u ovoj zemlji, a ne da tako olako govori o nečemu što uopšte nije na dnevnom redu.

"Ne znam o čemu ona uopšte priča i očigledno je da nije informisana. Referendum koji se priprema ne dovodi u pitanje BiH u pogledu statusa, već će dati odgovor na pitanje da li je ovaj narod za Dejtonski sporazum i protiv nametanja zakona. Gospođa Ešton bi mogla nešto malo i da pročita, pa bi vidjela da visoki predstavnik nema pravo da namaće zakone", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je Eštonova skoro došla na ovu dužnost i da njena reagovanja pokazuju da se uvijek dobijaju jednostrane informacije sa ovih prostora.

Premijer RS naglasio je da je Srpska protiv toga da visoki predstavnik bilo kada nameće zakone.

"Čuo sam ovih dana da neki i na unutrašnjem planu govore o tome kako je referendum izmišljen za ovu izbornu godinu. Nije tačno. Ovo je reagovanje na akciju koju je preduzeo visoki predstavnik, a on je proglasio zakone. Da to nije protivpravno učinio, mi ne bismo preduzimali nikakve akcije, Međutim, on je to uradio i samim tim, znajući stavove Narodne skupštine, isprovocirao ovo", pojasnio je Dodik.

Član predsjedništva iz RS biće Srbin

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima ne može dovesti RS u situaciju da srpski član Predsjedništva BiH ne bude Srbin.

"To se ni u jednoj varijanti neće dogoditi, mada nema smisla da hipotetički sada govorim o tome. Ako se pristane na aranžmane koje neko zamišlja, možda i može. Ali ovdje je problem što se ne pristaje na aranžmane'', rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da se to pitanje može jednostavno završiti tako što će biti biran jedan član Predsjedništva iz RS, te dva iz FBiH, ali da ne mogu biti iz istog naroda.

On je dodao da su relevantni predstavnici Suda za ljudska prava rekli da u tom slučaju ne bi bilo diskriminacije.

''To je rješenje. A, ako neko misli da zbog toga promijeni cijelu konfiguraciju Predsjedništva BiH, to je iluzoran posao i to se neće dogoditi'', naglasio je Dodik.

On je podsjetio da u Ustavu piše da je jedan član Predsjedništva iz RS, i to Srbin, a dva iz Federacije BiH, Bošnjak i Hrvat, zbog čega je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da postoji diskriminacija u pogledu kandidovanja, jer je isključena mogućnost da i ostali mogu da se kandiduju i tražio da se to prilagodi Evropskoj konvenciji.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE