• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Merkel: Mijenjati Ustav BiH, ali…

Njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa Željkom Komšićem poručila: "Ustav BiH treba promijeniti ali sopstvenim snagama".

 Merkel: Mijenjati Ustav BiH, ali… Izvor: MONDO

Prilikom razgovora sa predsjedavjućim Predsjedništva BiH, koji s mnogobrojnom delegacijom BiH boravi u Berlinu, Merkelova je podržala put BiH ka EU i NATO-u. prenose "Nezavisne novine", saopštenje iz kabineta Predsjedništva BiH.

Iz Komšićevog kabineta takođe je naglašen značaj prvog zvaničnog susreta na visokom nivou nakon osam godina.

U Predsjedništvu BiH potvrđeno je u srijedu da ova posjeta nije službena, kako je najavljeno iz Komšićevog kabineta, jer se o njoj nije izjašnjavalo ni na jednoj sjednici niti je usvojena platforma.

"Članovi Predsjedništva mogu iću u radne i neslužbene posjete. Ova posjeta je jedna od takvih jer na sjednici Predsjedništva BiH nije usvojena ni platforma niti je utvrđeno ko su članovi delegacije", rekao je Đorđe Latinović, savjetnik za informisanje člana Predsjedništva iz RS Nebojše Radmanovića.

U razgovoru s Merkelovom Komšić je ocijenio da je u BiH nastupio zastoj u rješavanju unutrašnjih problema što se odrazilo na provođenje reformi neophodnih za članstvo u EU.

"Kao glavni razlog za to Komšić je označio trenutačno ustavno uređenje koje BiH čini neefikasnom zemljom u oblasti odlučivanja i s velikim mogućnostima unutrašnjih blokada rada državnih institucija", saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

Kako je saopšteno, Merkelova je posebno naglasila nužnost kompromisa u političkim dogovorima i pregovorima jer i kompletan način funkcionisanja Evropske unije počiva na kompromisima.

Komšić je s 11 članova delegacije otputovao u Njemačku, a prije toga svi su boravili na Bledu u Sloveniji gdje će svratiti i u povratku.

Iz Komšićevog kabineta saopšteno je da je delegacija BiH otputovala na poziv kancelarke Merkel.

Mnogobrojna delegacija otputovala je 10. januara službenim vozilima Predsjedništva, a tu noć proveli su na Bledu u hotelu "Ribno" gdje je zakupljen apartman za Komšića, te devet jednokrevetnih soba za članove delegacije i prateće osoblje kao i dvije jednokrvetne sobe za osoblje Sekretarijata Predsjedništva BiH.

U Komšićevoj delegaciji osim njegovih savjetnika i pratilaca su i Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova BiH, i njegova šefica kabineta Edina Merdan, te pratilac šefa bh. diplomatije.

Delegaciji BiH se o trošku države u Berlinu pridružila i ekipa Federalne televizije (FTV), pa su iznajmljene još dvije jednokrevetne sobe u Berlinu za novinarku i snimatelja ovog javnog servisa.

Komšić je prije susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa svojim savjetnikom Nerkezom Arifhodžićem otputovao sa Bleda i do Klagenfurta a potom do Berlina, ali ovoga puta redovnom avio-linijom.

Zbog odluke da se dio bh. delegacije malo koristi i avio-prevozom, jedan vozač i jedan pratilac dobili su priliku da ostanu na Bledu od 10. do 14. januara pa im je uredno rezervisan smještaj.

Za potrebe bh. delegacije koristi se pet vozila, a dva su ostala na Bledu.

Predsjedništvo BiH nije navelo koliko će poreske obveznike koštati ova radna posjeta Njemačkoj.

Obećana podrška viznoj liberalizaciji

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izrazio je očekivanja da će BiH ostvariti napredak u evroatlantskim integracijama, a njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je podršku za pristupanje NATO-u i u liberalizaciji viznog režima.

"Što se tiče odbijanja aplikacije BiH za MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO-u) Komšić je istakao da je to donekle "dalo krila" snagama u BiH koje su protiv članstva BiH u NATO-u, ali je dao uvjeravanja da naša zemlja bezrezervno nastavlja ispunjavati uslove na putu ka NATO-u", saopštili su iz Komšićevog kabineta.

On je ocijenio da je institucija visokog predstavnika u BiH talac nejedinstvene politike međunarodne zajednice, te da bonska ovlaštenja visokog predstavnika daju stabilnost i sigurnost građanima.

Osvrnuvši se na trenutni Ustav BiH, Komšić ga je ocijenio kao posljedicu rata, diskriminatorski, kao ustav koji nije riješio etničko pitanje u BiH i koji je stvorio nefunkcionalnu državu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE