• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orićeve žrtve i dalje čekaju pravdu

U subotu se navršava 17 godina od napada srebreničkih muslimana na Skelane u kojima je ubijeno 68 srpskih boraca i civila.

 Orićeve žrtve i dalje čekaju pravdu Izvor: MONDO

Na području Skelana u subotu će biti obilježena 17 godišnjica od napada srebreničkih muslimana redvođenih Naserom Orićem u kojem je 16. januara 1993. godine ubijeno 68 srpskih boraca i civila.

Muslimani iz Srebrenice kojima je komandovao Orić su tog januarskog dana 1993. godine, poslije masakra počinjenog na Božić u Kravicama, nastavile zločinački pohod napadom na tadašnju opštinu Skelane tako što su rano ujutro opkolili sva skelanska sela i onemogućili bilo kakav izlaz.

"Muslimani su iza sebe ostavljali samo pustoš i smrt. Ubijali su sve što se kretalo, niko nije bio pošteđen, ni starci ni žene ni djeca. Ubijali su ih snajperisti", prisjeća se tog kobnog jutra Milomir Trifunović, predsjednik Mjesnog odbora porodica poginulih i nestalih u Skelanima.

Malobrojni branioci svog ognjišta, dodaje, pružili su otpor, ali protiv „brojne Orićeve horde“ nisu imali nikakve šanse.

Muslimanski snajperista tada je ubio četvorogodišnjeg Aleksandra Dimitrijevića dok ga je majka Milica nosila u naručju preko skelanskog mosta pokušavajući da se spasi svoju porodicu bjegom u Srbiju. Snajperski hitac pogodio je i njenog drugog sina, 11-godišnjeg Radisava koji je umro od tih rana.

"Ubijena je i Gordana Sekulić i to dok je u krilu držala jednog sina, a drugi je sjedio pored nje u automobilu. Toga dana život je izgubilo i 16 srpskih branilaca, a pet civila je zarobljeno i odvedeno u srebrenički kazamat", rekao je Trifunović Srni.

On je ispričao da su Orićevi vojnici tada spalili sela Kostolomci, Božići, Klekovići, Blaženovići, Kolari, Mošići, Zečevići, Kušići, Maltaši, Savići, Stajčići, Stublovi, Pribidoli, Arapovići, Zaspa, Visočnik, dio srpskih Skelana, Liješće, Josipovići, Mostajinci, Lazići, Bujakovići....

Orićeve horde, kaže Trifunović, tada su okružile selo Jezero kojem se niko nije mogao približiti do 19. januara, kada su se mještani sami uspjeli izvući u noćnim časovima i preko Drine prebjeći u Perućac u Srbiji.

Priča onih koji su zarobljeni 16. januara, kaže Trifunović, je strašna. Ilija Ivanović bio je izložen raznim strahotama 40 dana poslije čega je razmijenjen. Ivanović danas sa porodicom živi u selu Ćosići.

"Starac Miloje Trifunović zarobljen je i mučen i poslije razmjene živio je samo šest dana. Njegova supruga Vidosava zarobljena je i odvedena u Srebrenicu odakle se nikada nije vratila. Milojeva snaha Živana mučena je i ponižavana u Srebrenici, kao i njena 13-godišnja kćerka", prisjeća se Trifunović.

On je naglasio da Živana i njen suprug Nikola žive u selu Arapovići bez ikakvih primanja, dok im se kćerka udala, ali zbog siromaštva nije u mogućnosti da pomogne roditeljima.

"Živana i Nikola samo jednom godišnje dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 50 KM. Nikola je, inače, invalid, a ona je psihički oboljela. Pokušavali smo da im obezbijedimo bilo kakvu pomoć u opštini Srebrenica, međutim, niko nije pokazao ni volju ni želju da se odazove našem pozivu", istakao je Trifunović.

Svi zločini koji su se dogodili na ovom području su dokumentovani, ali pravda nije stigla ni izvršioce i nalogodavce. Čak je i Naser Orić oslobođen optužbi u Tribunalu u Hagu čime je Srbima jasno stavljeno do znanja da će pravdu još morati čekati, jer je u ovoj pravosudnoj instituciji nema.

Na području Skelana tokom proteklog rata pobijeno je oko 350 Srba, uglavnom civila.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE