• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice poginulih protiv rezolucije o Srebrenici

Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS apelovala je na rukovodstvo Srbije da ne usvoje rezoluciju o Srebrenici.

 Porodice poginulih protiv rezolucije o Srebrenici Izvor: MONDO

Organizacija je apelovala posebno na narodne poslanike u Skupštini Srbije, da ne usvoje rezoluciju kojom se osuđuju samo zločini muslimana u Srebrenici sa kvalifikacijom genocida, jer bi to otvorilo još jači pravni i politički proces ukidanja RS.

Porodice poginulih iz RS u otvorenom pismu predsjedniku Narodne skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović navode da bi usvajanje takve rezolucije nepopravljivo i za duže vrijeme izazvalo međusobne konfrontacije srpskog naroda sa obje strane Drine, pri čemu bi se Srbi iz RS generacijama osjećali izdatim od bratskog naroda Srbije.

"Usvajanjem takve rezolucije bili bi oslabljeni odbrambeni mehanizmi rukovodstvu i narodu RS na čuvanju i jačanju RS, ali bi isto tako bila stvorena konfuzna političko-bezbjednosna situacija u BiH najviše na štetu srpskog naroda'', ističe se u pismu, uz podsjećanje da je u i oko Srebrenice poginulo oko 3.200 Srba.

Porodice poginulih iz RS podsjećaju da je bivša Komisija za Sebrenicu sačinila spisak nestalih Bošnjaka samo na osnovu spiskova raznih udruženja, bez spiska federalne Komisije za nestala lica, utvrđivanja okolnosti statusa i datuma nestanka.

"Kao posljedica toga otvorena je mogućnost manipulacije, zbog čega je nametnuta isključivo kategorija nestalih civila, što nije tačno i treba se pitati šta je sa pripadnicima 28. muslimanske divizije pod komandom Nasera Orića, jer površne analize sahranjenih ukazuju na uzrast vojno sposobnih muškaraca'', naglašava se u pismu.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila navodi da je do sada identifikovano-sahranjeno 3 500 Bošnjaka iz Srebrenice, ističući da na osnovu podatka Komisije za Srebrenicu da je ukupno 7 806 nestalih, ostaje još 4 306 nestalih iz Srebrenice.

''Nameće se podatak da je u Srebrenici u različitim okolnostima poginulo-nestalo 3 860 Bošnjaka, za još 360 lica treba utvrditi sudbinu. Oni koji su tvrdili da je u Srebrenici nestalo 7 806 Bošnjaka treba da dokažu razliku od 4 306 lica'', zaključuje se u pismu.

Inicijativa predsjednika Srbije Borisa Tadića da srpski parlament usvoji rezoluciju o osudi zločina nad Bošnjacima u Srebrenici naišla je na široku podršku među strankama u Srbiji, ali preovlađuje mišljenje da svi ratni zločini moraju biti osuđeni i da ne treba izdvojiti samo jedan događaj i razdvajati žrtve.

Rukovodstvo RS ocijenilo je da Srbija ima pravo da donese rezoluciju o Srebrenici, ali da nije dobro, niti korektno da se favorizuje samo jedan događaj, jer je zločina i stradanja u BiH bilo na svim stranama.

Tadić je, objašnjavajući svoju inicijativu, rekao da treba da budu usvojene dvije rezolucije - o Srebrenici i o zločinima nad Srbima, navodeći da "to pitanje nije ni stranačko, ni političko, već vrednosno i moralno" i da samo takvom politikom Srbija može braniti pravo na sjećanje i na srpske žrtve. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE