• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije pripremale terorističku akciju?

Akcija protiv vehabija u Gornjoj Maoči uslijedila je nakon dobijenih podataka o pripremanju terorističkih akcija iz ovog sela, smatra Zoran Dragišić.

 Vehabije pripremale terorističku akciju? Izvor: MONDO

Ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović ocijenio je u utorak da je  akcijom  u selu  Gornja Maoča, kod Brčkog, potvrđena  spremnost BiH da bude dobar partner EU. 

"BiH je danas napravila veliki napredak u izgradnji sistema bezbjednosti i time potvrdila spremnost da bude dobar partner EU", rekao je za BHT1.

U policijskoj akciji "Svjetlost"  u Gornjoj Maoči,  opština Srebrenik, uhapšeno je sedam lica, od kojih jedan strani državljanin, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je dodao da će šest uhapšenih biti predato pravosudnim organima BiH, dok će stranog državljanina preuzeti Služba za strance BiH.

Iako u Tužilaštvu BiH nisu željeli da otkriju identitet uhapšenih, mediji u BiH prenose  da su, među uhapšenima Nusret (39) i Eldin (34) Imamović, te Džemal Kazaferović (25).

Profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić smatra da su nadležne bezbjednosne službe u BiH pokrenule akciju protiv vehabija u selu Gornja Maoča kod Brčkog, jer su, vjerovatno prethodno došle do podataka o pripremi akcija, koje bi se mogle povezati sa terorizmom.

 "Neće 600 policajaca opkoliti jedno selo samo zbog poligamije ili zbog toga što žene nose feredže. Smatram da je u pitanju nešto sasvim drugo, a da će se o tome više znati posle zvaničnog objašnjenja nadležnih pravosudnih organa", rekao je Dragišić za “Fokus”.

On smatra da zvanično objašnjenje o zaštititi ustavnopravnog poretka BiH sigurno nije pravi razlog prve velike zajedničke akcije policije u BiH.

Prema njegovim riječima, nije nimalo slučajno što je ova akcija sprovedena u trenutku intenziviranja procesa ustavnih promjena u BiH, jer nikog ne bi trebalo da začudi ni to da su pripadnici vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči možda imale svoje viđenje ustavne reforme u BiH.

Na pitanje da li je Republika Srpska kojim slučajem bila meta eventualnih napada, Dragišić je rekao da radikalnim islamistima ni u kom slučaju ne odgovara postojanje RS.

"Njihov cilj jeste ukidanje Srpske i to je već poznato", rekao je Dragišić i dodao da je zabrinjavajuća i činjenica da je to cilj i većini bošnjačkih političara, koji nisu sljedbenici radikalnog tumačenja islama.

Politički analitičar Darko Trifunović smatra da je akcija hapšenja vehabija iz sela Gornja Maoča, kod Brčkog, direktna je posljedica posjete direktora FBI Roberta Milera, kojem su zvaničnici BiH ukazali na opasnost koja prijeti američkim diplomatama u BiH.   

"Zaprepašten sam da tek kad neko iz međunarodne zajednice ukaže na problem organi BiH reaguju, što jasno govori da vlasti u Sarajevu i u Federaciji BiH ne žele da vide problem terorizma, koji je direktno pred njihovim nosem", rekao je Trifunović Srni povodom hapšenja vehabija iz sela Gornja Maoča kod Brčkog.

Trifunović je naveo da je direktor FBI  razgovorao  sa članom  Tima za borbu terorizma i organizovanog kriminala Dževadom Galijaševićem i ostalima, koji su  mu  ukazali  da je bezbjednost američkih diplomata ugrožena od  određenih pripadnika vehabističkog pokreta.

"I onda nakon toga imamo akciju organa BiH na suzbijanju širenja negativnog uticaja ovog ekstremnog pokreta", kaže Trifunović, koji je član Tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić ocijenio da u ovom trenutku Sandžaku i Srbiji ne prijeti opasnost od širenja vehabijskog pokreta.

Komentarišući hapšenje vehabije u BiH u utorak, Ljajić je ze TV B92 rekao da je prisutnost vehabija u Sandžaku u ovom trenutku uočljivo manja u odnosu na nekoliko godina ranije kada je uhpšena jedna grupa u tom regionu.

Ljajić je kazao da su se vehabije pojavile nakon rata u BiH i da im je Beč bio centar za nekadašnju Jugoslaviju.

Prema njegovim riječima, u BiH je postojalo nekoliko enklava gdje su oni živjeli i nametali svoj stil i način života, a sada su, kako je ocijenio, doveli u opasnost državu pa je njihovo hapšenje bila logična posljedica. Ljajić je rekao da su oni doveli ustavni poredak BiH u opasnost tako što ne priznaju ustav i zakone te zemlje i primjenjuju samo šerijatsko pravo kao osnovni način života.

U reagovanje na ovu policijsku akciju portala "Put vjernika" (www.putvjernika.com), koji uređuju vehabije iz Gornje Maoče, se navodi da je "konačno medijska hajka protiv mještana Gornje Maoče urodila plodom".

"Smiješna igra njihovog međusobnog prenošenja informacija je u stvari amaterski dirigovana politika Ministarstva bezbjednosti BiH koje je u proteklom periodu kod javnosti stvarala atmosferu nepodnošljivosti prema islamu i islamskim praktičarima da bi na kraju, kada su uvidjeli kako je narod zgrožen radikalnim islamistima, sproveli famoznu akciju policijskog pretresa u tom selu", navodi se u tekstu pod naslovom "`Neustrašiva` akcija specijalnih policijskih snaga Ministarstva bezbjednosti BiH u selu Gornja Maoča".

U tekstu se ističe da akciju ovolikih razmjera nije zaslužio Radovan Karadžić, ali jesu , kako se navodi, "ljudi s potpuno čistim građanskim dosijeom".

Redakcija portala ističe da je "toplo zahvalila" medijima koji, kako navode, "lažima i klevetama upropaštavaju mir i harmoniju cijelih porodica u Gornjoj Maoči".

Osim Nusreta Imamović, koji slovi za neformalnog vođu vehabijske komune u Gornjoj Maoči, među prvacima ovog radikalnog pokreta su i Idriz Biljibani, Husein Ademi, Mirsad Omerović, Adem Demirović, Goran Pavlović, Senad Idić, Mirza Kolić, Samir Ismaili i Mevlid Jašarević, od kojih niti jedan nije porijeklom iz BiH.

Grupa vehabija nakon policijske akcije napala je novinare nekoliko medijskih kuća, a na novinarku "Nezavisnih novina" Jasminu Šarac su fizički nasrnuli, razbili joj fotoaparat.

"Nezavisne" prenose da su vehabije novinarima poručili da odu sa njihvog imanja, jer su nepoželjni.

Novinare koje su napali vehabije su automobilom pratile sedam kilometara od sela Gornja Maoča i na taj način označavale "svoju" teritoriju, na kojoj niko, osim njih, nije poželjan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE