• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuđenicima nema spasa u drugoj državi

BiH i Srbija potpisali ugovore kojim se onemogućava da pravosnažno osuđene osobe odlaskom u drugu državu izbjegnu izvršenje kazne.

 Osuđenicima nema spasa u drugoj državi Izvor: MONDO

Ugovore su petak u Beogradu potpisali ministri pravde Srbije i BiH Snežana Malović i Bariša Čolak.

Ministri pravde Malović i Čolak su nakon potpisivanja izmjene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u gradjanskim i krivičnim stvarima i ugovora međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima istakli da će ugovori značajno doprinijeti neposrednijoj saradnji pravosudnih tijela dve države.

"To će onemogućiti da osuđeni odlaskom u drugu državu, odnosno državu u kojoj imaju prebivalište ili čiji su državljani, izbjegnu izvršenje kazne na koju su pravosnažno osuđeni što se do sada pokazalo kao problem u praksi", kazala je ona.

Ona je kazala da podaci govore da ima oko 150 pravosnažno osuđenih koji su od izvršenja kazne pobjegli iz Srbije u BiH i obrnuto.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak kazao je da je najznačajnije što više neće biti nikakve mogućnosti da neko izbjegava kaznu.

"Ona će se morati izvršiti u jednoj ili drugoj državi. Nema više saglasnosti osuđene osobe da bi se kazna izdrzavala", rekao je Čolak navodeći da će državljanstvo ili mjesto prebivališta biti ključni element koji će odrediti gdje će se jedan predmet procesuirati.

On je naveo da je jasno definisano da će osobe bez obzira da li imaju jedno ili dvojno državljanstvo tamo gdje su dostupne pravosudnim organima biti suđene, a da druga država, ukoliko raspolaže sa dokazima ustupi te dokaze državi koja će imati pravo i mogućnost kavalitetnijeg i bržeg suđenja.

"Biće izbjegnuto vođenje istraga u jednoj i drugoj državi po istom predmetu, a izbjeći ćemo i mogućnost nepotrebnih raspisivanja međunarodnih potjernica tamo gdje to nije nužno", istakao je Čolak.

On je kazao i da na osnovu potpisanog spprazuma, postoji mogućnost da Ilija Jurišić koji je u Srbiji osudjen zbog zločina u Tuzli, kaznu služi u BiH.

"Ne samo Ilija Jurišić nego bilo koja druga osoba koja bude pravosnažno osuđena, jer se jedino pravosnažna osuda može izvršiti", kazao je ministar pravde BiH.

Ugovorima je predviđeno formiranje zajedničkih istražnih timova koji će doprinijeti efikasnijem suzbijenju naročito teških oblika kriminala, a pedviđeni su nadzor i snimanje telefonskih i drugih razgovora, angažovanje prikrivenog isljednika, saslušanje putem video konferencijske veze.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE