• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afera Bratunac: Nema dokaza za osumnjičene!

Odbijen prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenim za aferu seksualnog zlostavljanja maloljetnice u Bratuncu.

 Afera Bratunac: Nema dokaza za osumnjičene! Izvor: MONDO

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Bijeljini odbio je kao neosnovan prijedlog Okružnog tužilaštva u Bijeljini za određivanje pritvora Mevli Manjić (64) i Slavku Stojanoviću (31), osumnjičenim zbog krivičnog djela trgovina ljudima radi vršenja prostitucije, jer za to nije našao uporište u sadržini prikupljenih dokaza.

U obrazloženju odluke sudije za prethodni postupak navodi se da oboje osumnjičenih u cijelosti poriču navode tužioca o njihovom pojedinačnom ili zajedničkom učestvovanju u prisiljavanju maloljetnice na pružanje seksualnih usluga. U saopštenju Okružnog suda Bijeljina navodi se da je Stojanović priznao da je imao seksualne odnose sa maloljetnicom, ali "na dobrovoljnoj osnovi, što ne predstavlja obilježje djela za koje ga tužilac tereti, dok oštećena u svom iskazu pred tužiocem, ni jednom riječju ne označava njega kao osobu koja je prisiljavala na seksualne odnose sa drugima za novac".

Prema ocjeni sudije za prethodni postupak, svjedočenje oštećene maloljetnice pred tužiocem od 9. februara ne može predstavljati pouzdan temelj za zaključak o postojanju osnovane sumnje o Mevli Manjić kao izvršiocu ili saizvršiocu djela za koje se tereti, posebno kada se imaju u vidu i dijelovi iskaza osumnjičene u kojima navodi prihatljive razloge o motivima maloljetnice da je tereti.

Tvrdnje tužioca, da bi boravkom osumnjičenih na slobodi, bila stvorena stvarna prijetnja narušavanja javnog reda, bez navođenja konkretno mogućih vanrednih okolnosti i činjenica, koje bi ukazivale da se radi o posebno teškom djelu, nije utemeljena ni u formalnom ni u materijalnom smislu za primjenu mjere pritvora prema osumnjičenima, ističe se u saopštenju.

Portparol Okružnog tužilaštva u Bijeljini Danka Prodanović rekla je da se istraga o ovom slučaju nastavlja, te da će o daljem toku istrage odlučiti postupajući tužilac.

 U istrazi prostitucije sa maloljetnicom na području Srebrenice i Bratunca policija je 16. marta privela 16 lica među kojima su državni i opštinski funkcioneri, policajci, vjerski službenici, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu.
Policijska akcija izvedena je po nalogu Osnovnog tužilaštva Bijeljina u okviru istrage protiv Mevle Manjić za koju se osnovano sumnja da je počinila krivična djela nasilje nad djetetom i trgovina ljudima radi vršenja prostitucije, podvodeći svoju maloljetnu unuku M.M.

Dan nakon privođenja pritvor je zatražen za Mevlu Manjić i Slavka Stojanovića, a ostalih 14 je nakon saslušanja pušteno na slobodu zbog, kako je navdeno, nedostatka osnova za određivanje pritvora.
Žrtva afere je maloljetna romska djevojčica, učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, koja je u teškom zdravstvenom stanju zbrinuta u "sigurnoj kući", a starateljstvo nad njom preuzeo je nadležni Centar za socijalni rad.

Apel medijima!

Žalbena komisija Savjeta za štampu BiH saopštila je da je izvještajima većine štampanih medija u BiH nanesena nenadoknadiva šteta maloljetnoj žrtvi seksualne eksploatacije u slučaju "Bratunac", jer se fokus izvještavanja "pomjerio na dnevnu politiku umjesto na zaštitu žrtve, što je pogoršalo tragičnu situaciju u kojoj se ona već nalazi".

Žalbena komisija je utvrdila drastično kršenje Kodeksa za štampu BiH, Konvencije o pravima djeteta i Evropske konvencije o zaštiti žrtava trgovine ljudima u izvještavanju većine štampanih medija u BiH o slučaju zloupotrebe maloljetnice u prostituciji u Bratuncu i Srebrenici.U saopštenju se navodi da je u konkretnom slučaju riječ o žrtvi koja pripada najranjivijem sloju društva i njenoj višestrukoj diskriminaciji na osnovu uzrasta, pola i manjinske nacionalne pripadnosti.

Savjet za štampu u BiH apelovao je na urednike štampanih medija da u izvještavanju o ovakvim slučajevima imaju pristup fokusiran na zaštitu maloljetne žrtve, da ni posredno niti neposredno ne otkrivaju njen identitet, aludiraju na njene karakterne osobine i ne izlažu je dodatnoj viktimizaciji.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH posjetili su maloljetnu žrtvu trgovine ljudima iz Bratunca i konstatovali da je u dobrom zdravstvenom stanju, veoma povoljnim bezbjednosnim uslovima, kao i da joj je određen staratelj.

U saopštenju iz resornog ministarstva navodi se da će i dalje pratiti ovaj slučaj i djelovati u najboljem interesu maloljetne žrtve i njene porodice koji su, otkrivanjem njenog identiteta, dodatno stigmatizovani.Ministarstvo je izrazilo spremnost u pružanju pravne pomoći žrtvi ukoliko se odluči da pokrene postupak protiv lica koja su, bez odobrenja, učestvovala u otkrivanju njenog identiteta.

U istrazi prostitucije sa maloljetnicom na području Srebrenice i Bratunca policija je 16. marta privela 16 lica među kojima su državni i opštinski funkcioneri, policajci, vjerski službenici, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu.
Policijska akcija izvedena je po nalogu Osnovnog tužilaštva Bijeljina u okviru istrage protiv Mevle Manjić za koju se osnovano sumnja da je počinila krivična djela nasilje nad djetetom i trgovina ljudima radi vršenja prostitucije, podvodeći svoju maloljetnu unuku M.M.

Dan nakon privođenja pritvor je zatražen za 64-godišnju Mevlu Manjić, koja je baba maloljetne žrtve, i 31-godišnjeg Slavka Stojanovića, a ostalih 14 je nakon saslušanja pušteno na slobodu zbog, kako je navdeno, nedostatka osnova za određivanje pritvora.

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Bijeljini odbio je kao neosnovan prijedlog Okružnog tužilaštva za određivanje pritvora Manjićevoj i Stojanoviću, osumnjičenim zbog krivičnog djela trgovina ljudima radi vršenja prostitucije, jer za to nije našao uporište u sadržini prikupljenih dokaza.

U obrazloženju odluke sudije za prethodni postupak navodi se da oboje osumnjičenih u cijelosti poriču navode tužioca o njihovom pojedinačnom ili zajedničkom učestvovanju u prisiljavanju maloljetnice na pružanje seksualnih usluga. Žrtva afere je maloljetna romska djevojčica, učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, koja je u teškom zdravstvenom stanju zbrinuta u "sigurnoj kući", a starateljstvo nad njom preuzeo je nadležni Centar za socijalni rad.

U istrazi prostitucije sa maloljetnicom na području Srebrenice i Bratunca policija je 16. marta po nalogu Osnovnog tužilaštva privela 16 osoba među kojima sudržavni i opštinski funkcioneri, policajci, vjerski službenici, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu. Svi privedeni su pušteni zbog, kako je navedeno, nedostatka osnova za određivanje pritvora. U vezi sa ovim slučajem saslušan je i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović.


(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE