• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sarajevo - adresa za neulazak BiH u Evropu"

Odluka BHRT-a i RTV FBiH da odbiju Statut koorporacije RTV sistema dokaz je da RS želi put u Evropu, a da FBiH to ne želi, izjavio Špirić

 "Sarajevo - adresa za neulazak BiH u Evropu" Izvor: MONDO


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da je odluka članova upravnih odbora BHRT-a i RTV Federacije BiH (FBiH) da odbiju Statut koorporacije RTV sistema, čije su usvajanje prihvatili članovi UO RTRS-a, još jedan dokaz da Republika Srpska (RS) želi put u Evropu, a da to FBiH ne želi.

"Adresa za neulazak BiH u EU je u Sarajevu i to ne samo po tom pitanju, nego i po mnogim drugim", konstatovao je Špirić.

Špirić je naglasio da je očito da Sarajevo nije za ulazak u EU zapitavši se od koga dolaze takvi nalozi - da li iz Kuvajta ili nekih drugih zemalja.

Članovi Upravnog odbora BHRT-a, koji su odbacili Statut korporacije RTV sistema, treba da objasne javnosti BiH zašto drže građane taoce za digitalizaciju i uspostavljanje javnog sistema, izjavio je Goran Šunkovski, vođa ekspertskog tima EU i Bi-Bi-Si-ja koji je uradio prijedlog Statuta.

On je istakao da je ekspertski tim nakon šest-sedam mjeseci zajedničkog rada izašao sa svojim planom koji ima podršku EU i Bi-Bi-Si-ja, a koji je predviđao uspostavljanje korporacije odmah u cilju da dugo zakašnjela digitalizacija počne još od ponedjeljka.

"Razlog neuspostavljanja korporacije je bojkot nekoliko članova BHRT-a, koji treba da objasne javnosti BiH zašto drže građane taoce i za digitalizaciju i za uspostavljanje javnog sistema", rekao je Šunkovski.

Iz Kancelarije visokog predstavnika u subotu nisu mogli da komentarišu ovu odluku članova upravnih odbora BHRT-a i RTV Federacije BiH, jer je, kako su naveli, još nisu dobili.

"Ne možemo komentarisati ovu odluku dok ne budemo upoznati sa razlozima zbog kojih je Statut odbijen", rekao je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić.

Članovi Upravnih odbora BHRT-a i RTV Federacije BiH u subotu na sjednici Upravnog odbora Javnog RTV sistema u Sarajevu odbili su Statut korporacije RTV sistema, dok su za usvajanje Statuta glasali samo članovi UO Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Prijedlog Statuta uradili su ekspertski timovi Evropske komisije i Bi-Bi-Si-ja, a njegovim odbijanjem onemogućeno je uspostavljanje korporacije RTV sistema, usporen je proces digitalizacije i ispunjavanje jednog od uslova Evropske unije za približavanje BiH.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko u petak, uoči sjednice UO RTV sistema BiH, članovima sva tri odbora javnih emitera koji čine UO sistema uputili su pismo u kojem ih pozivaju da usvoje Statut.

"Ova reforma je jedan od 16 prioriteta iz Studije izvodljivosti koje je prethodila potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU. EU je, takođe, zemljama članicama preporučila prelazak na digitalno emitovanje, a rok za BiH je 2012. godina", naveli su Incko i Kurkulas u pismu.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE