• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđen prijedlog ustavnih amandmana

Savjet nacionalnih manjina BiH dogovorio prijedlog ustavnih amandmana usklađenih sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci"

 Utvrđen prijedlog ustavnih amandmana  Izvor: MONDO

Prvim prijedlogom amandmana traži se da se u Ustavu BiH nabroje nacionalne manjine, dok se drugim predlaže da se u Predsjedništvo BiH biraju četiri člana, kako bi se izbor u ovu instituciju omogućio i građanima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

Kada je riječ o Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Savjet nacionalnih manjina BiH saglasan je da broj delegata sa sadašnjih 15 bude povećan za četiri, odnosno da se u Dom naroda biraju po dva predstavnika nacionalnih manjina iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Predstavnike nacionalnih manjina u Dom naroda predlagao bi Savjet nacionalnih manjina BiH u saradnji sa entitetskim savjetima.

Najviše sporenja na sjednici u ponedjeljak izazvao je prijedlog predsjednika Foruma građana Tuzle Vehida Šehića da se u Ustavu BiH, uz nacionalne manjine, navede i kategorija "nacionalno neopredijeljeni".

Prema Šehićevim riječima, ovom kategorijom bili bi obuhvaćeni građani koji nemaju nacionalni identitet, a kao primjer naveo je građane koji se izjašnjavaju kao "Bosanci i Hercegovci".

Šehićevom prijedlogu usprotivio se znatan broj predstavnika nacionalnih manjina uz ocjenu da bi ovo otvorilo prostor za brojne manipulacije.

Više puta tokom diskusije rečeno je da je BiH potreban popis stanovništva da bi bio utvrđen tačan broj nacionalnih manjina i broj njihovih pripadnika.

Prijedlozi ustavnih amandmana Savjeta nacionalnih manjina biće upućeni ustavnopravnim komisijama Parlamentarne skupštine BiH, a da bi se našli pred parlamentom, potrebno je da ih neko od članova komisija, kao ovlašteni predlagač, uputi u parlamentarnu proceduru.

Dogovoreno je da Vehid Šehić, koji je nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH, bude predstavnik Savjeta nacionalnih manjina u ustavnopravnim komisijama parlamenta BiH kada su u pitanju prava nacionalnih manjina.

Predstavnici stranaka iz Parlamentarne skupštine BiH dostavili su u ponedjeljak Radnoj grupi za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", pisane prijedloge koji se odnose na rješavanje pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, izjavio je Srni član Radne grupe Mirko Okolić.

Okolić je istakao da će u utorak biti razmijenjeni prijedlozi stranaka kako bi se na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 29. mart, eventualno moglo postići određeno rješenje.

Prema njegovim riječima, stranke iz Republike Srpske (RS) imaju skoro identičan stav koji se odnosi na rješavanje pitanja izbora članova Predsjedništva BiH.

"Predložio sam da se članovi Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (FBiH) biraju posredno, a iz RS neposredno i da ne stoji Hrvat i Bošnjak nego da se bira član Predsjedništva iz RS i dva iz FBiH, a takav stav otprilike imaju i partije iz RS", rekao je Okolić.

On je naglasio da predstavnicima RS neće biti problem da prihvate da se u FBiH dogovore na koji će način birati člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta.

Okolić je napomenuo da su neki iz FBiH na sjednici u ponedjeljak tražili i šire promjene Ustava BiH, spominjući "aprilski i butmirski paket".

Rok za pripremu nacrta amandmana na Ustav BiH je 29. mart, a za pripremu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH je 15. april.

Savjet ministara BiH donio je 9. marta odluku o imenovanju Radne grupe za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, a koji se tiče provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE