• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet preglasani srpski ministri

Preglasavanjem srpskih ministara Savjet ministara BiH utvrdio Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija.

 Opet preglasani srpski ministri Izvor: MONDO

Zabranjena je i upotreba njihovih simbola u BiH kojim su definisane fašističke i neofašističke organizacije, te "četničke organizacije", "ustaške organizacije" i "organizacije koje se oslanjaju na tradiciju Handžar divizije".

Ovim organizacijama se, predlogom zakona, zabranjuje rad s ciljem sprečavanja i podsticanja nacionalne, vjerske, rasne mržnje i nasilja među građanima.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH, predložena je zabrana upotrebe simbola fašističkih i neofašističkih organizacija, uključujući i isticanje slika ratnih zločinaca, odnosno lica koja su proglašena krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred nadležnim sudovima, te davanje naziva mjestima, ulicama, trgovima i pravnim licima po licima proglašenim krivim za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu i ratovima od 1991. do 1995. godine.

Prijedlogom zakona, predviđene su novčane kazne od 50.000,00 do 100.000 KM za pravna i fizička lica koja osnuju ili uspostave organizaciju ili partiju koja sadrži fašistička i neofašistička obilježja.

Preglasavanjem srpskih ministara Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH i Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, koje je visoki predstavnik za BiH 14. decembra prošle godine proglasio na privremenoj osnovi.

Srpski ministri preglasani su i prilikom utvrđivanja Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.

Donošenje ovog zakona prati reformu visokog obrazovanja i omogućava polaganje pravosudnog ispita diplomiranim pravnicima pod uslovom da su stekli najmanje 240 ECTS i koji su u toku školovanja u nastavnom planu i programu imali sve predmete iz kojih se na ispitu provjerava sposobnost kandidata.

Savjet ministara BiH je i Prijedlog zakona o Javnom preduzeću za izdavanje službenih glasila BiH utvrdio preglasavanjem srpskih ministara.

Prijedlogom zakona uređuju se status, djelatnost i način poslovanja Javnog preduzeća za izdavanje službenih glasila BiH ("JP Službeni list BiH") i utvrđuje njegovo sjedište u Sarajevu uz mogućnost osnivanja organizacionih jedinica izvan sjedišta.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE