• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Madridska deklaracija neprihvatljiva za Srpsku

Špirić: Madridska deklaracija može ugroziti provođenje odluke suda u Strazburu. Radmanović: Deklaracija neprihvatljiva za Srpsku

 Madridska deklaracija neprihvatljiva za Srpsku Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da najava madridske deklaracije o ustavnim promjenama u BiH može ugroziti provođenje odluke suda u Strazburu u slučaju ''Sejdić i Finci'', jer postoje neke adrese u BiH koje misle da će dokumenti koje dolaze izvana izgraditi državu iz snova.        

Špirić smatra da za BiH nije dobro da zemlja, članica EU, kada predsjedava iznese svoje političke ''dionice na međunarodno tržište'' i posveti ih BiH, jer poslije toga stignu ''šuplje deklaracije od kojih niko nema koristi ni interesa".

Prema njegovim riječima, dok god bude pojačana briga za BiH i potreba za donošenjem deklaracije, to je znak da u BiH nije dobra situacija.

"Nije dobro da postoji nacrt neke deklaracije o mojoj zemlji čiji sam predsjedavajući Savjeta ministara. Moraju pasti zavjese između međunarodne zajednice i BiH", rekao je Špirić novinarima u Banjaluci i dodao da mu nije poznat sadržaj madridske deklaracije.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je madridska deklaracija o ustavnim promjenama u BiH neprihvatljiva za RS.

Madridska deklaracija slijedi stare propale prijedloge iz aprilskog i butmirskog paketa i traži korijenite promjene Ustava BiH, zbog čega je neprihvatljiva, izjavio je Radmanović.

"Neprihvatljive su odredbe ove deklaracije koje govore o tome da sve ono što je pritiscima ili nametanjima u BiH usvojeno treba da bude ugrađeno u Ustav", rekao je Radmanović "Glasu Srpske".

On je naglasio da svaki razgovor u vezi s promjenama Ustava BiH mora prioritetno da se vodi i završava unutar zemlje i da je veoma neuobičajeno da se prihvataju bilo kakve obaveze prije izbora, jer nije poznato ko će poslije oktobra učestvovati u vlasti.

"Za Srpsku i njene predstavnike je neprihvatljivo zaobilaženje prvog člana Ustava BiH koji kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i da odlučujuću ulogu imaju predstavnici tri konstitutivna naroda. Te dvije stvari moraju biti uvijek prisutne u bilo kakvim razgovorima o ustavnim promjenama", poručio je Radmanović.

On je ocijenio da su razgovori domaćih političara sa međunarodnim predstavnicima koji bi ovog mjeseca trebalo da se održe u Sarajevu i Madridu za većinu političara neprihvatljivi i da već asociraju na neuspjeh.

Prema Radmanovićevim riječima, na sastanak u Madridu, koji bi trebalo da bude održan 19. ili 20. aprila, ne bi trebalo da učestvuju samo predstavnici vodećih partija u zemlji, već lideri svih partija koje učestvuju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Lideri stranaka iz BiH trebalo bi da razgovaraju o madridskoj deklaraciji s predstavnicima EU i SAD u Sarajevu 6. ili 7. aprila, a ukoliko dođe do dogovora o predloženom tekstu, onda bi 19. ili 20. aprila taj dokument trebao biti potpisan u Španiji, pišu mediji.

Sljedeće sedmice u posjetu BiH dolazi zamjenik američkog državnog sekretara DŽejms Štajnberg. On će od 6. do 8. aprila posjetiti Sloveniju, BiH, Srbiju i Kosovo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE