• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđen nacrt koalicionog sporazuma

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić i i DNS-a Marko Pavić utvrdili su danas u Brčkom Nacrt koalicionog sporazuma koji bi uskoro trebalo da bude potpisan.

 Utvrđen nacrt koalicionog sporazuma Izvor: MONDO

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je novinarima da je "koaliciona trojka" u Brčkom dogovorila zajedničke kandidate za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.

"O tome ćemo javnost obavijestiti kada procijenimo da je pravi trenutak, kao i o detaljima našeg koalicionog sporazuma. Još mnogo vremena ima do izbora i smatramo da je za sada to još prerano", rekao je Đokić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik naglasio je da će raditi na tome da se RS i BiH vrati što je moguće više na "izvorni Dejton".

"Nemoguće je više da se desi kamuflaža koja se zove parlament BiH, jer on samo formalizuje prethodni suštinski dogovor strana potpisnica Dejtonskog sporazuma o ustavnim promjenama. To je do sada izbjegavano i niko nije smio ni da pomene", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je koalicija u proteklom periodu vratila dostojanstvo Republici Srpskoj čije institucije besprijekorno funkcionišu.

"U odnosu na opoziciju, koja se upinje iz sve snage da pokaže kako je spas za građane RS, mi smo dokazali da smo bolji i da tek imamo šta da kažemo i uradimo", istakao je Dodik.

"Razgovarali smo sa SDS-om u nastojanju da dodatno stabilizujemo život u RS i bili smo spremni da prihvatimo podjelu kandidatura tako što bi kao kandidata za Predsjedništvo BiH imenovali nekog iz SDS-a, a da našoj koaliciji ostane kandidat za predsjednika RS. Poslije izbora bi dijelili i strukturu vlasti, shodno postignutim rezultatima", rekao je Dodik i dodao da o tome nisu postigli dogovor.

Komentarišući usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije, lider SNSD-a je rekao da su "političari iz Srpske bili protiv njenog usvajanja, ali da to nisu mogli da spriječe".

"Deklaracija nije dovela do povećanja razumijevanja između Sarajeva i Beograda, ali je nanijela dodatnu štetu nama u Srpskoj", rekao je Dodik.

On je najavio reviziju Izvještaja o Srebrenici i mjere koje će preduzeti Vlada RS na utvrđivanju odgovornosti onih koji su, u ime RS, potpisali spiskove na kojima se nalaze živi ljudi.

Dodik je najavio da će RS, u skladu sa evropskim standardima, provesti popis stanovništva 2011. godine, odbacujući zahtjev bošnjačkih stranaka da se popišu bivši građani BiH koji su se odselili i žive u inostranstvu.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog dogovora da neće biti privatizacije elektroenergetskog sektora RS i "Srpskih šuma", kao i zbog toga da nema više prenošenja ovlaštćenja sa RS na BiH, nego da se treba boriti da se prenesena ovlaštenja vrate na Srpsku.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE