• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudija iz Strazbura: Moguće sankcije prema BiH?

Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu LJiljana Mijović izjavila je da sankcije u slučaju neizvršenja presuda suda postoje samo teoretski.

 Sudija iz Strazbura: Moguće sankcije prema BiH? Izvor: MONDO

Ipak, ona tvrdi da ni one ne mogu biti isključene u slučaju BiH

"Sud postoji više od 50 godina i za sve to vrijeme samo su teorijski postojale sankcije. Političke mjere, poput uskraćivanja akreditiva, odnosno izbacivanje iz Savjeta Evrope nikada do sada nisu primjenjene. Ukoliko se zna da je BiH zemlja u kojoj se prvi put dešavalo toliko dobrih i loših stvari, ne može se isključiti mogućnost da će doći i do takvih mjera", rekla je Mijovićeva povodom presude u predmetu "Sejdić - Finci".Prema njenom mišljenju, pravno provođenje presude nije problematično, već da je problem u političkom konsenzusu, koji će biti onaj minimum od kojeg će se krenuti u provođenju ove presude.

"To je stvar političkog dogovora, ukoliko ga uopšte bude", rekla je Mijovićeva.  Ona je navela da u vezi ovog predmeta postoje minimalistički i maksimalistički zahtjevi, od onih da u Ustavu treba promijeniti samo dvije odredbe, pa do tog da treba izmijeniti kompletan mehanizam funkcionsianja vlasti, odsnosno ići na donošenje novog Ustava.

Mijovićeva je, nakon okruglog stola o temi "Presuda Evropskog suda zaljudska prava u predmetu Sejdić i Finci", napomenula da Sud sa određenim predmetom završava donošenjem presude i da nema nadzor nad izvršenjem.
"Eventualno, jedina uloga u kojoj može da se pojavi jeste da se, na primjer, aplikanti uslučaju neizvršenja, ponovo ne obrate Evropskom sudu. Nadzor nad izvršenjem odlua Suda vrši Komitet ministara u dogovoru sa zemljom na koju se presuda odnosi", pojasnila je Mijovićeva.

Ona je rekla da to ne znači da Komitet ministara diriguje izvršenjem presude, već se svakoj zemlji daje sloboda izvršenja, uz dijalog sa KomitetomPrema njenim riječima, zato u presudi nije naveden način i rok izvršenja.
Mijovićeva je rekla da se u praksi dešavalo da je do izvršenja presuda Evrospkog suda dolazilo i nakon nekoliko godina, jer sve presude nisu podjednako lake za ivršenje.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE