• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedovoljna infomacija o vehabijama u Gornjoj Maoči

Zajednička komisija Parlamentarne skupštine zaključila je da Informacija o akciji "Svjetlost" u Gornjoj Maoči nije dovoljna.

 Nedovoljna infomacija o vehabijama u Gornjoj Maoči Izvor: MONDO

Uz ovaj zaključak vraćena je zajedničkom kolegijumu Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine. Član Komisije Dušanka Majkić izjavila je nakon sjednice da u izvještaju nije naveden nijedan novi kvalitetan podatak.

"Vidjelo se na sjednici Komisije ko je za to da pitanje vehabija u BiH bude riješeno, a ko ne. Bošnjački političari nisu uputili nijednu riječ osude na tu temu, a predstavnici srpskog naroda nastoje da stvari budu istjerane na čistac", istakla je Majkićeva. Prema njenim riječima, izvještaj o akciji u Gornjoj Maoči ni po čemu se ne razlikuje od klasičnih novinskih izvještaja od momenta kada se desila do mjesec dana nakon toga.

"Izvještaj pokazuje da je Komisija onemogućena u svom radu. Komisija se zakazuje neposredno pred sjednicu Doma naroda kako bi se na taj način onemogućilo da se razvije kvalitetna diskusija. To se toliko razvodnjava da postaje besmisleno. Rad Komisije u posljednje vrijeme postaje bespredmetan, ne samo o ovome nego i drugim pitanjima kojima se ona bavi", istakla je Majkićeva.

 Ona je na sjednici istakla da je Gornja Maoča samo vrh ledenog brijega i da ih je još mnogo u BiH.
 "Ministarstvo bezbjednosti BiH ćuti o pitanjima vehabizma i terorizma u BiH. Procjenjuje se da ima oko sto hiljada vehabija i to je stvarna prijetnja BiH", upozorila je Majkićeva.

Član Komisije Slobodan Šaraba rekao je da je najblaža riječ da je ovaj izvještaj nikakav.
"Mi smo danas dobili izvještaj koji je, blago rečeno, nikakav, iz kojeg se ne vidi ništa novo i nismo saznali pojedinosti koje smo mi kao nadležna komisija trebalo da saznamo. Ono što je napisano u izvještaju nikome ne služi. Ovakav izvještaj treba odbaciti i na zajedničkom kolegijumu i na zajedničkoj sjednici oba doma", smatra Šaraba. On smatra da poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, a i građani BiH, zaslužuju da o onome što se dešavalo u Gornjoj Maoči, a za šta je potrošeno 140.000 KM, dobiju daleko više informacija nego što su ih dobili.

"Akcija apsolutno nije opravdala svoju ulogu, jer su uhapšeni pušteni nakon 20 dana i pored toga što je kod njih nađena ogromna količina naoružanja, stanica, mobilnih telefona itd. Da je to nađeno kod nekog drugog taj vjerovatno ne bi za nekoliko godina izašao iz pritvora, a oni su pušteni", naglasio je Šaraba. Član Komisije Mirko Okolić izjavio je da je ova informacija neozbiljno napisana, da u njoj nema ništa novo što već nije objavljeno u medijima, te da ona može samo da izazove veće uzburkavanja strasti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema njegovom mišljenju, o akciji "Svjetlost" stalno treba govoriti, jer ona ne smije biti zaboravljena zbog optužbi zbog kojih je pokrenuta. Okolić podsjeća da se u izvještaju navodi da je narušavan ustavni poredak, teritorijalna cjelovitost BiH, da je prijećeno povratnicima itd i oni koji su bili uhapšeni za to trebali su odmah da budu procesuirani, a oni su pušteni da se brane sa slobode.
"Tu nešto nije u redu. Ovdje se razilaze policijski i bezbjednosni organi od stava suda i tužilaštva", istakao je Okolić, dodajući da postoji nedoumica da li su policijsko-bezbjednosni organi ono što su radili odradili zaista onako kako bi trebalo da se uradi.
 On je ukazao na činjenicu da je uhapšeno osam lica, a postojale su osnove sumnje da bude uhapšeno 31.

"U informaciji nema detalja o ostalima, da li su bili tu ili nisu, da li ih treba uhapsiti itd. Postoji i pitanje da li je ta akcija bila `provaljena`, odnosno da li je bilo `curenja` informacija prilikom njenog izvođenja", naglasio je Okolić. Član Komisije Hazim Rančić rekao je da informacija ne sadrži sve aspekte o akciji "Svjetlost" i da se tek na osnovu potpune informacije može dati ocjena da li je ona bila dobra ili loša.

"U informaciji se navodi da sudovi i tužilaštva još provode istrage. Mi još nemamo dovoljno informacija za zaključak", smatra Rančić.

Predsjedavajući Komisije Branko Zrno rekao je na sjednici da je zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH tražio od Komisije da razmatra ovu informaciju, te da su oba doma zadužila Savjet ministara BiH da im dostavi informaciju o akciji u Gornjoj Maoči. Akcija "Svjetlost" u Gornjoj Maoči provedena je 2. februara i sa učešćem oko 600 pripadnika bezbjednosnih agencija u BiH najveća je u postdejtonskoj BiH.

Uhapšeno je osam ljudi i zaplijenjena veća količina oružja, municije, tehničke opreme itd. Gornja Maoča je poptpuno izolovano mjesto u kojem do sada nisu važili zakoni BiH.U ovom mjestu smještenom u nepristupačnom terenu između Brčkog i Tuzle živi se po šerijatskom zakonu, svi putokazi ka selu su na arapskom jeziku, a u njemu su prilikom akcije zatečena djeca u više nego zapuštenom stanju.     (Srna)     

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE