• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska u popis ide samostalno

Kompromis o popisu stanovništva nije naišao na pogodno tlo u Parlamentu BiH tako da Srpska ide sama u popis.

 Srpska u popis ide samostalno Izvor: MONDO

Predsjednik Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske (RS) Milorad Živković izjavio je da kompromis o popisu stanovništva u BiH koji su nudili poslanici iz Srpske u parlamentu BiH nije naišao na plodno tlo i da ne preostaje ništa drugo nego da Srpska ide sama u popis.

Živković je prije sjednice Savjeta u Banjaluci rekao novinarima da uprkos svim nastojanjima da se donese zakon o popisu stanovništva na nivou BiH, to nije uspjelo, tako da jedino preostalo da RS ide u popis samostalno, kako bi se sve uradilo adekvatno i na vrijeme.

"Savjet za demografsku politiku će vjerovatno predložiti da se usvoji amandman na zakon o registru RS, koji bi bio nastavak zakona o popisu. Radilo bi se da se u dijelu zakona o registru, koji se tiče pravljenja podregistara, iskoriste zakoni o popisu, ali bi ih proširili i svake godine uređivali", pojasnio je Živković.

Prema njegovim riječima, mnoge države u Evropi ne rade popise, već imaju registre, jer se između dva popisa u deset godina mnogi podaci promijene, a u registru se ažuriraju na godišnjem nivou.

"Podaci koji će biti vlasništvo RS moći će se koristiti u narednom periodu kada se zakon o registru donose, i u budućnosti će se vjerovatno sve više ići na sastavljanje registara, a sve manje na popis stanovništva svakih deset godina", dodao je Živković.

On je naglasio da ovo nisu aktivnosti "od juče", i dodao da Zavod za statistiku RS i Geodetska uprava mogu ispuniti sve potrebe poslove.

"Zakon je u vidu prijedloga, što znači da je veoma vjerovatno da će biti usvojen u skorije vrijeme i da će RS već moći da ide idući mjesec u probni popis", naglasio je Živković.

On je dodao da će na sjednici biti riječi i o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa izradom studije "Fertalitet, abortusi i kontracepcija u RS" koja će koristiti RS u pravljenju strategija.

Demograf Stevo Pašalić rekao je da će RS svojim popisom stanovništva dobiti značajne podatke koji će se moći koristiti za razvojne programe.

"Svjesni smo da ti podaci neće biti uključeni u međunarodnu statističku evidenciju, jer neće biti uporedivi sa drugim zemljama, s obziroma da popis neće biti proveden na teritoriji cijele zemlje", istakao je Pašalić.

On je dodao da će popis podrazumijevati demografska, ekonomska i socijalna pitanja, što znači da će obuhvatiti izjašnjavanja po etno-kulturološkim obilježjima i popisivaće se oni stanovnici koji žive na teritoriji RS najmanje godinu dana.

"Struktura troškova je takva da 18 miliona KM predviđenih za popis u RS ne ide samo u jednoj godini. Najveći postotak će se potprošiti u popisnoj godini, a ostali troškovi se raspoređuju od ove do 2013. godine, kada će se objaviti i konačni rezultati popisa", dodao je Pašalić.

On je ocijenio da je pri popisu u RS moguće očekivati bojkot nesrpskog stanovništva tamo gdje to odredi politika.

Pašalić kaže da će, kako stvari stoje, BiH biti jedina zemlja, osim Somalije i Libana, u kojoj se neće izvršiti popis sljedeće godine, jer nema dogovora o tome.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE