• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH u bezviznom režimu tek u decembru?

Vize za građane BiH mogle bi biti ukinute 19. decembra 2010. godine, godinu dana nakon ukidanja viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

 BiH u bezviznom režimu tek u decembru? Izvor: MONDO

Ovo je ocjena Jelka Kacina, potpredsjednika Odbora za Albaniju, BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo u Parlamentu EU.

On je tu procjenu obrazložio time što će prijedlog Evropske Komisije za ukidanje viza za građane BiH na klupe evropskih parlamentaraca stići tek u septembru, nakon čega se može pokrenuti preostala procedura, pišu "Nezavisne".

"Mislim da bi bilo ispravno reći da će se to desiti 19. decembra 2010. godine, godinu dana poslije ukidanja viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore", rekao je on i dodao da je "sasvim sigurno da se sadašnja vlast u BiH neće moći pohvaliti da je ukinula vize".

On smatra da krivac za kašnjenje nije EU, već bh. vlast koja je "cijelo vrijeme svog mandata potrošila na strategiji minimalnih ustupaka suprotnoj strani".

Bose Hedberg, amabsador Švedske u EU, rekao je da ne želi spekulisati o datumima, ali je dodao da će nakon donošenja preporuke Evropske komisije o ukidanju viza mnogo toga biti jasnije.

"Biće zanimljivo da vidimo da li će preporuka za ukidanje viza Evropske komisije biti uslovljena ili bezuslovna. Savjet ministara EU će nakon toga konsultovati Evropski parlament, a to je procedura koja će potrajati neko vrijeme. Tako, kada budemo znali taj datum i šta u preporuci piše, onda možemo početi računati datum za ukidanje viza", kaže Hedberg.

Iako ne zna šta će pisati u preporuci Evropske komisije, Hedberg pretpostavlja da će EK željeti da vidi ne samo da li su ispunjeni kriterijumi, nego i da li uspostavljeni organi i institucije funkcionišu onako kako se očekuje.

Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, juče je rekao da on već neko vrijeme zna da je donesena odluka da vize budu ukinute tek u decembru.

"Meni je to poznato, i drago mi je da gospodin Kacin o tome javno govori. Čuli smo različite ocjene o tome i javnost je jako zbunjena. Ali, za mene bi bilo iznenađenje da odluka bude donesena ranije", smatra Nović.

Bh. političari podijeljeni su oko ocjena o ukidanju viznog režima. Opozicione partije na državnom nivou kažu da je to odgovornost vladajućih koji nisu uradili dobro posao, dok vladajući ističu da su očekivali da Evropska komisija odluku o vizama donese nakon izbora, kako bi dala "vjetar u leđa" opoziciji.

Mirko Okolić, poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da pitanje zašto vize neće biti ukinute kada je očekivano, treba postaviti vladajućoj koaliciji, ali i međunarodnoj zajednici za koju kaže da snosi dio odgovornosti što je BiH danas takva kakva jeste.

Branislav Borenović iz PDP-a smatra da je najlakše pričati o tome ko je odgovoran za neukidanje viza.

"Nažalost, ono što je sada potpuno jasno je da građani izgleda neće dobiti vize kako je bilo najavljeno. To pokazuje u kakvoj zemlji živimo i kako se Evropa odnosi prema nama", kaže Borenović.

Velimir Jukić, predstavnik HDZ BiH, smatra da su vlasti BiH davno ispunile većinu uslova koji su postavljeni u "mapi puta".

"Odavno je jasno da tu ima pomalo i politikantstva EU koja očito ne želi 'pomoći' vladajućima uoči izbora", kaže on.

Kacin je pak potpuno odbacio tvrdnje da EK namjerno odugovlači s procesom da bi političare prisilila na kompromise u ustavnoj reformi.

"Umjesto izgradnje međusobnog povjerenja vaši političari su odabrali odugovlačenje, kašnjenje, krize i neke minimalne kompromise, ali tek po isteku vremena. Vrijeme je proteklo i BiH nije ispunila preduslove", rekao je on.

Fajon: BiH zaslužuje juli, ali vrijeme ističe

BiH je ispunila tehničke preduslove za dobijanje bezviznog režima i zaslužuje dobre vijesti iz Brisela, rekla je juče Tanja Fajon, izvjestilac za liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Fajonova se prvim pozitivnim vijestima nada 27. aprila na Komitetu za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove koji bi trebalo da da pozitivnu ocjenu, a da bi prijedlog Evropske komisije mogao biti donesen krajem maja.

Ona je odbacila da bilo ko u EU povezuje viznu liberalizaciju sa ustavnom reformom, ali poziva i bh. političare da viznu liberalizaciju ne koriste za dobijanje političkih poena u predizbornoj kampanji.

"Treba nam snažna politička volja na obje strane. Mislim da BiH zaslužuje bezvizni režim u julu, ali, nažalost, vrijeme nam ističe. Osim toga, potrebno je uvjeriti i zemlje članice EU da se neće ponoviti februar 2010. godine kada su azilanti iz Srbije i Makedonije tražili azil", kaže ona.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE