• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH primljena u MAP

BiH je primljena u Akcioni plan o članstvu u NATO-u (MAP). Političari ocjenjuju da dolaze bolji dani za BiH.

 BiH primljena u MAP Izvor: MONDO

Od BiH je zatraženo da tokom ovog procesa bude riješeno ključno pitanje raspolaganja vojnom imovinom, izjavio je portparol Alijanse Džejms Apaturaj.

"MAP je odobren za BiH", rekao je Apaturaj novinarima poslije odluke koju su donijeli ministri spoljnih poslova zemalja Alijanse na sastanku u Talinu, glavnom gradu Estonije.

Apaturaj je izjavio da su ministri dodali "ključan uslov za primjenu akcionog plana", koji se smatra prvim korakom ka ulasku u najveći vojni savez na svijetu.

"Oni su i dalje zabrinuti, jer nije riješeno pitanje vojne imovine", rekao je Apaturaj, komentarišući inicijativu da tri etničke zajednice u BiH predaju vojnu imovinu državnim vlastima.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pohvalio BiH zbog napretka u oblasti reformi sistema odbrane i slanja vojnika u Avganistan, gdje se NATO bori protiv talibanske pobune.

Zemlje koje žele da uđu u NATO moraju da provedu političke, demokratske i vojne reforme, kao i da imaju dobre odnose sa svojim susjedima. Građani ovih država takođe moraju da podrže njihovu kandidaturu. Članstvo mora da bude potvrđeno jednoglasno, a realizacija MAP-a može da potraje godinama.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zahvalio je svim zemljama članicama koje su dale podršku BiH za dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), uz ocjenu da je to jako dobra poruka ne samo za BiH, nego za mir, stabilnost i prosperitet regiona.
Silajdžić je posebno istakao ulogu SAD i turske Vlade, koja je, kako je rekao, preko svog ministra inostranih poslova Ahmeta Davutoglua, približila BiH ostalim članicama Saveza.

"Treba istaći i jaku podršku zemalja bivše Jugoslavije, posebno Hrvatske i Slovenije, čiji su se predsjednik Vlade i ministar inostranih poslova naročito interesovali za sve detalje vezane za prijem BiH u MAP", rekao je federalnim medijima Silajdžić, koji se nalazi u Istambulu.

Siladjžić: Dobra poruka za BiH
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, komentarišući prijem BiH u MAP, rekao je da su članice NATO-a usaglasile potpuni tekst deklaracije i izjave nakon ministarskog sastanka, kao i da je "MAP dobijen uz mali uslov koji se tiče vojne imovine".

"To znači da, prije otpočinjanja prvog ciklusa MAP-a, BiH mora da riješi pitanja 69 perspektivnih lokacija vojne imovine, odnosno da ih u skladu s tim prenese u vlasništvo Ministarstva odbrane BiH", naveo je Alkalaj.

On smatra da je BiH učinila veliki iskorak samim tim što je riječ o ugovornom odnosu kojim se BiH obavezala da ulazi još bliže ka punopravnom članstvu u NATO-u, a NATO se obavezao da će primiti BiH. Prema njegovim riječima, dobijanje MAP-a znači prije svega stabilnost BiH, garantuje njen suverenitet i teritorijalni integritet, te donosi doprinos stabilnosti na čitavom zapadnom Balkanu.

Predsjedavajući Zajedičke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Branko Zrno izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je BiH dobila poziv da se priključi Akcionom planu za članstvo u NATO-u, ističući da su Oružane snage BiH status MAP-a zaslužile mnogo prije sjednice Sjeveroatlantskog saveza u Talinu.
"Iz perspektive kompletne države izražavam svoje zadovoljstvo, jer je riječ o ogromnom koraku ka članstvu u Sjeveroatlantskoj alijansi, koju vezujem i za evropsko članstvo, koje će vjerovatno biti pogurano ovom talinskom odlukom", smatra Zrno.

On smatra da ne predstavlja nikakvu prepreku to što će prvi godišnji program MAP-a početi nakon što bude riješen status perspektivne vojne nepokretne imovine koji se odnosi na 69 lokacija.
"Aposlutno sam optimista da bi to pitanje moglo biti veoma brzo rješeno", dodao je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE