• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je postavio ratne zastave u Potočarima?

Provokacija sa isticanjem muslimanskih ratnih zastava i tranparenata ispred Memorijalnog centra u Potočarima djelo je Ibrana Mustafića iz Srebrenice.

 Ko je postavio ratne zastave u Potočarima? Izvor: MONDO

Zastave su po njegovom naređenju postavili Halil Rahimović i Hakija Dizdaravić iz Srebrenice.
Komunalni isprektor Mirsad Mujić izjavio je Srni da je protiv Mustafića podnesena prekršajna prijava opštinskom sudu jer nije ispoštovao nalog o uklanjanju zastava koji je komunalni inspektor izdao 14. juna, nego je u međuvremenu postavio i transparente.

Mujić kaže da se ista situacija već dogodila prije dvije godine i da pravosuđe nikada nije okončalo ni tu prvu prijavu.

U Centru javne bezbjednosti Bijeljina Srna saznaje da je policija po nalogu nadležnog tužioca obavila uviđaj i pozvala osumnjičene na razgovor na koji se oni nisu odazvali. Osumnjičenima je upućen i drugi poziv, a predmet vodi tužilac Danica Stjepanović. Ona do ponedjeljka nije dostupna za izjave, jer se nalazi na seminaru na Jahorini, rečeno je Srni u Okružnom tužilaštvu Bijeljina.

U krugu Memorijalnog centra Potočari ne nalaze se nikakva obilježja i transparenti koji bi mogli biti uvredljivi po bilo koju nacionalnost, tvrdi savjetnik ministra bezbjednosti BiH Muhamed Duraković.
Duraković je rekao Srni da mu je direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović danas potvrdio da takvih obilježja u krugu Centra nema, a da se sporne zastave Armije BiH nalaze na privatnom posjedu uz granicu sa Centrom, te da pokretanje postupka u ovom slučaju, nije u nadležnosti institucija BiH, već MUP-a RS.

"Nezvanično saznajem da je Ibran Mustafić iz Udruženja `Majke Srebrenice i Podrinja` postavio te zastave koji je inače poznat po svojim ispadima", dodao je Duraković. Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović nije bio dostupan za komentar o ovom incidentu, s obzirom da se nalazi na putu ka Briselu, gdje će boraviti u višednevnoj radnoj posjeti.
Iz Policijske misije Evropske unije  je saopšteno da je ovaj incident, pitanje za domaće vlasti, te je izražena nada da će vlasti postupati u skladu sa važećim zakonima.
Iz EUPM-a su napomenuli da u skladu sa svojim mandatom, Policijska misija EU savjetuje i pomaže agencije za provođenje zakona BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Slobodan Nagradić izjavio je Srni da sadržaj poruka ispisanih na Memorijalnom centru u Potočarima pokazuje ko su njegovi autori, odnosno predstavnici organizacija koji navodno štite žrtve zločina, a ne genocida u Srebrenici.
 On smatra da su vlasti RS dužne da upozore te nevladine organizacije da prestanu sa školskim primjerom antidejtonskog ponašanja.

Nagradić je rekao da poznat stav PDP-a da se u Srebrenici desio zločin, a ne genocid i da svako treba da snosi pojedinačnu odgovornost u slučaju pokretanja postupka.
"Na osnovu presuda dvojici ili trojici ljudi izvlači se generalni zaključak o odgovornosti država i taj pristup je apsolutno neprimjeren", istakao je Nagradić.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna vlast u RS je nemoćna da riješi problem provokacije isticanjem muslimanskih ratnih zastava i ispisivanjem transparentana ispred Memorijalniog centra u Srebrenici.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić izjavio je Srni da je isticanje zastava neregularne Armije BiH ispred Memorijalnog centra u Potočarima provokacija s ciljem da neko od Srba iz Srebrenice nešto uradi i da na taj način dokažu ono što oni projektuju - da su Srbi divljaci.
Vasić je naglasio da je Srebrenica projekat ratne i postratne propagande protiv srpskog naroda i srpskih institucija, koji, kako je rekao, dugoročno treba da potisne srpski narod sa ovog prostora, demokratske karte Evrope i Balkana.

On je ocjenio da je "stvar već viđena" i da je teško pronaći regularne i proceduralne mehanizme djelovanja u tom pogledu, jer u Srebrenici načelničku vlast imaju Bošnjaci, s obzirom da SDS i druge stranke nisu željele da podrže načelnika iz reda SNSD-a, već su imali svog kandidata i tako omogućili vlast Bošnjacima.

Ispod pet muslimanskih ratnih zastava nalaze se četiri višemetarska transparenta na kojima piše: "Srbija=agresija=genocid= Dejton=Republika Srpska", "Srbija je odgovorna za genocid", "Presuda Internacionalnog suda pravde je nadređena dejtonskim genocidnim tvorevinama" i "Žrtve genocida zahtijevaju implementaciju presude internacionalnog Suda pravde".

Ibran Mustafić je jedan od osnivača SDA u Srebrenici poznat po tvrnjama da je Srebrenica "planirani haos" za koji su odgovorni lokalni bošnjački političari i mafijaši, a ove godine je uoči 11. jula najavio da će "po cijenu nereda" spriječiti dalju komercijalizaciju ove komemoracije.

 Kabinet predsjednika Srbije Borisa Tadića "nema komentar" na provokaciju sa isticanjem muslimanskih ratnih zastava i tranparenata sa porukama o genocidnosti srpske države ispred Memorijalnog centra u Srebrenici uoči komemoracije 11. jula kojoj će prisustvovati i Tadić.

"Nemamo komnetar", izjavila je Jasmina Stojanov iz informativne službe Tadića na pitanje da li će ovaj incident spriječiti dolazak srpskog predsjednika u Srebrenicu.

Natpisi na transparentima u Srebrenici glase: "Srbija=agresija=genocid= Dejton=Republika Srpska", "Srbija je odgovorna za genocid", "Presuda Internacionalnog suda pravde je nadređena dejtonskim genocidnim tvorevinama" i "Žrtve genocida zahtijevaju implementaciju presude internacionalnog Suda pravde".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE