• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pohvaljena samo tri puta u rezoluciji

Evropski parlament ohrabruje Vladu RS da nastavi aktivno učestvovati u pregovorima o raspodjeli državne imovine kako je naložio OHR.

 BiH pohvaljena samo tri puta u rezoluciji Izvor: MONDO

Parlament poziva RS da ne usvaja zakon o državnoj imovini u RS, jer bi to predstavljalo ozbiljno kršenje odluke visokog predstavnika o zabrani prodaje imovine u državnom vlasništvu.

U rezoluciji, koju je juče usvojio Evropski parlament, navodi se da bi sve to vodilo odlaganju zatvaranja OHR-a, javio je dopisnik Srne.

Evropski parlament traži od entiteta, a posebno od RS da u cjelini ispoštuje Dejtonski mirovni sporazum, i da ne dovodi u pitanje poteze koji su u skladu sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

Parlamentarci navode da je visoki predstavnik najveći autoritet za tumačenje provođenja civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ocjenjuju neprihvatljivim lične napade i prijetnje sudom visokom predstavniku i njegovom timu.

Evropski parlament, takođe, traži od RS da do kraja ispoštuje preostale obaveze, odnosno Zakon o električnoj energiji RS, kako bi Brčko moglo zatvoriti režim nadzora nad distriktom.

U rezoluciji se BiH u cjelini poziva da započne obračun sa korupcijom koja koči ekonomski, socijalni i politički napredak zemlje, jer na ovom polju nije bilo "pravog truda".

Iako je i prošle godine Evropski parlament kritikovao loš položaj medija u BiH, u ovogodišnjoj rezoluciji pooštren je ton, pa se strogo osuđuju napadi na novinare i pozivaju vlasti da to spriječe.

Vlastima BiH se poručuje da mediji moraju biti slobodni od miješanja politike i da moraju imati slobodan pristup inforamcijama.

Evropski parlament poziva javne servise, da prema govoru mržnje imaju nultu toleranciju i naglašava da bi regulator za medije trebao biti politički nezavisan. Evropski poslanici su pozvali Savjet ministra BiH da "imenuje stalnog direktora za komunikacije".

U Rezoluciji o BiH koja je juče usvojena u Evropskom parlamentu, BiH se pohvaljuje samo tri puta, i to zbog sticanja statusa nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN, ispunjavanje standarda za vize, te saradnje sa Haškim sudom.

Nestalno članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti pokazuje da je zemlja sposobna da preuzme puno i odgovorno mjesto na sceni međunarodnih odnosa, a ispunjavanje standarda za vize pokazuje sposobnost entiteta za međusobnu saradnju, navodi se u Rezoluciji.

Još se ističe da je saradnja sa Haškim tribunalom i dalje dobra i na državnom i na entitetskom nivou.

U tom paragrafu, međutim, Evropski parlament traži veću saradnju policija u BiH i Srbije radi nalaženja i hapšenja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i razbijanje njihovih mreža podrške.

Traži se ubrzanje provođenja državne strategije o ratnim zločinima, kao i da se započne sa radom na desetak hiljada slučajeva ratnih zločina na cijeloj teritoriji BiH. Naročito se traži da najviši prioritet postane procesuiranje ratnih zločina seksualnog nasilja.

Rezolucija o BiH usvojena je juče na osnovu izvještaj koji je sačinila specijalna izvjestiteljka za BiH Dorsi Pak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE