• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH tokom rata silovano 20.000 žena

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope procjenjuje da je tokom sukoba u BiH 20 000 žena bilo izloženo silovanju i drugim oblicima seksualnog nasilja

 U BiH tokom rata silovano 20.000 žena Izvor: MONDO

Šef Populacijskog fonda UN-a u BiH Faris Hadrović je istakao da mnoge od njih još  pate od posttraumatskog stresnog poremećaja i drugih psiholoških i zdravstvenih problema, te da njihova traumatična prošlost nastavlja da oblikuje njihovu sadašnjost.

"Ovim ženama nedostaje puni i neograničeni pristup zdravstvenoj zaštiti, a većina zavisi o podršci koje im pružaju nevladine organizacije", naglasio je Hadrović na zvaničnom obilježavanju početka procesa razvijanja Strategije za poboljšanje statusa žena žrtava seksualnog nasilja u toku rata u BiH.

Prema njegovim riječima, ova strategija  trebalo bi da posluži BiH kao okvir da se osigura jednak pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, svim žrtvama širom zemlje, te da pokrene akciju da se počinioci ovog nasilja izvedu pred lice pravde, jer je to prvi preduslov za sprečavanje kršenja ljudskih prava.

"Strategijom bi takođe trebalo preduzeti akciju na implementaciji programa usmjerenih na javnu borbu protiv diskriminacije žena žrtava seksualnog nasilja", rekao je  šef UNFPA u BiH.

Članica parlamenta EU Emine Bozkurt istakla je da je neprihvatljiva činjenica da i 15 godina nakon sukoba u BiH nije zadovoljena pravda, te data adekvatna odšteta žrtvama sekualnog nasilja, jer je iskustvo silovanja traumatično samo po sebi.

"Ovoj zemlji treba pomirenje, ali će za to trebati puno vremena, na čemu treba svakodnevno da radimo", rekla je Bozkurtova, dodavši da je potrebna pravda  da bi se postiglo pomirenje, a za pravdu je potrebno kažnjavanje počinilaca zločina.

Prema njenim riječima, Evropski parlament  uputio je zahtjev vlastima u BiH da reformišu krivični zakon kako bi definiciju seksualnog nasilja uskladio sa međunarodnim standardima i izrazio ženju da se razvije program i izdvoje sredstva za dugoročnu zaštitu lica žrtava seksualnog nasilja. Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH u Savjetu ministara Safet Halilović rekao je da resorno ministarsvo posljednjih godina nastoji da obezbijedi ujednačenu zaštitu prava svim žrtvama rata u BiH, a posebno primjenu osnovnih međunarodnih standarda koje vlasti u BiH moraju ispoštovati na osnovu više međunarodnih konvencija koje se odnose na zaštitu ljudskih prava, a kojima je pristupila BiH.

"Za ovo ministarstvo je prioritetan projekat, koji smo pokrenuli u saradnji sa UNFPA, a koji je usmjeren na izradu Akcionog plana za poboljšanje položaja žena žrtava seksualnog nasilja tokom proteklog rata u BiH, kao i projekat Strategije tranzicijske pravde koji realizujemo u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH i drugim institucijama", naglasio je Halilović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE