• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Izvještaj Stejt dipartmenta stereotipan

Svrha izvještaja Stejt dipartmenta, u kome je RS okrivljena za porast rizika od terorizma u BiH, je fabrikovanje razloga za ustavne promjene, smatra Dodik

 Dodik: Izvještaj Stejt dipartmenta stereotipan Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ističe da Stejt dipartment odlično zna ko su materijalni i duhovni sponzori pokreta koji veličaju terorizam u BiH, da vrlo dobro zna adresu na kojoj taj problem treba da se riješi, a koja definitivno nije u RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Dodik je ocijenio da je svrha izvještaja Stejt dipartmenta, kojim se ocjenjuje BiH s aspekta borbe protiv terorizma, fabrikovanje razloga zbog kojih su, navodno, potrebne ustavne promjene.

On je istakao da nekritičan i stereotipan pristup problemima u BiH, može dovesti jednu ozbiljnu instituciju, kakva je Stejt dipartment, da okrivi Republiku Srpsku za činjenicu da u BiH ima opasnih terorističkih elemenata.

"Ovaj izvještaj predstavlja još jedan smišljen pokušaj stvaranja pretpostavki za najavljivani proces ustavnih reformi nakon opštih izbora u BiH u čemu SAD žele da imaju ključnu ulogu", naveo je Dodik, poručujući da RS nije zainteresovana za takav proces ustavnih promjena, niti za izgradnju i jačanje centralizovane i unitarne BiH.

Dodik smatra da je krajnje licemjerno i da je apsurdno optuživati RS kao krivca zbog potencijalne terorističke prijetnje iz BiH, jer u RS nema terorista, a da svi radikalni pokreti u BiH - vehabijski, selefijski, "bijela Al kaida" i ostali koji predstavljaju bazu za potencijalne teroriste, imaju izraziti antisrpski predznak.

"RS godinama upozorava na jačanje i dodatnu radikalizaciju tih pokreta i sama traži načine da se od njihove prijetnje zaštiti jer je, blizinom i prirodom stvari, direktno ugrožena ukoliko se ti pokreti izmaknu kontroli", rekao je Dodik i istakao da je decentralizovano dejtonsko ustavno uređenje BiH najveća odbrana Srpske od terorizma.

Demantujući navode iz izvještaja da je RS potkopavala državne institucije, te da je BiH kao slaba i decentralizovana država podložna da se iskoristi kao baza za terorističke operacije u Evropi, Dodik je istakao da se Srpska bavila isključivo očuvanjem svojih ustavnih i dejtonskih nadležnosti.

"BiH nije decentralizovana kao rezultat navodnog potkopavanja iz RS, već je to njeno legalno i legitimno ustavno uređenje, a nadležnosti bezbjednosnih agencija proističu iz tog uređenja", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko je Stejt dipartmentu problem Ustav BiH i Dejtonski sporazum i ukoliko smatraju da ga ne treba poštovati, onda bi trebali tako i da se izjasne, a ne da zvanično insistiraju na Dejtonu, dok u ovakvim i sličnim izvještajima, kritikuju njegovo postojanje.

"BiH je slaba država kao rezultat nepostojanja političke volje Bošnjaka da ona funkcioniše kao decentralizovana zemlja u skladu sa Dejtonom", naglašava Dodik.

Dodik je naveo da je dobar dio pomenutog izvještaja posvećen konstatovanju konkretnih akcija koje su u BiH preduzete protiv pojedinaca i grupa osumnjičenih za terorizam i podršku terorizmu, pri čemu se jasno naglašava da je BiH odgovarala na sve zahtjeve SAD u sklopu borbe protiv terorizma gdje se eksplicitno navodi da je Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) poboljšala saradnju sa entitetskim ministarstvima o ovom pitanju.

"Uprkos tome što se konstatuje da je BiH u suštini radila svoj dio posla i da konkretnih primjera da je neko ili nešto zakazalo – nema, a ako i ima, treba ih tražiti u Federaciji BiH gdje se ekstremisti i organizuju, a u Bugojnu se, na žalost, vidjelo da i djeluju", ističe premijer Srpske.

Umjesto toga, po oprobanom metodu, prelazi se na paušalno optuživanje Republike Srpske, vjerovatno na bazi pogrešnih i ostrašćenih izvještaja američkih službenika koji su, na sreću, nedavno napustili BiH, naglašava premijer RS.

Dodik podsjeća na izjavu direktora Obavještajno bezbjednosne agencije koji navodi da u BiH danas ima 3.000 potencijalnih terorista čija adresa je, nesumnjivo, u Federaciji BiH.

"Njihovo postojanje i djelovanje očigledno nisu dovoljno jasan signal da se, sa politike stereotipa protiv Republike Srpske, pređe na konkretnu akciju u borbi protiv terorizma i terorista", zakključuje premijer Dodik.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) posljednji izvještaj Stejt dipartmenta, u kome se za širenje terorizma u BiH optužuju vlasti Republike Srpske (RS), smatra još jednim pokušajem da se model unitarne BiH nametne kao jedini održivi koncept, što može dovesti do nepopravljivih posljedica.

"Iako je izvještaj pravljen po volji političkog Sarajeva, koje je postalo miljenik američke administracije, on ne može promijeniti jasan stav RS da nikad neće pristati na unitarnu BiH, niti prikriti činjenicu da je BiH neodrživa država", saopšteno je iz Informativne službe SNSD-a.

Iz ove stranke ističu da RS već godinama ukazuje na opasnost širenja radikalnog islama na ovim prostorima, čiji su pokrovitelji neki bošnjački lideri, ali da ključni problem borbe protiv terorizma u BiH leži u odsustvu volje sarajevskih lidera da se obračunaju sa radikalnim islamom.

SNSD tvrdi da izvještaj Stejt dipartmenta i nije prezentovan u svrhu stvarne borbe protiv terorizma u BiH već za novi obračun sa RS i pokušajem da se Srpska prisili na unitarnu BiH na koju ona nikada neće pristati.

"Ti pritisci su ništa drugo do priprema za dugo najavljivane ustavne promjene na kojim insistira Amerika", navodi se u saopštenju i dodaje da je nakon ovog izvještaja jasno da SAD ne može biti posrednik u razgovorima o ustavnim promjenama, jer se deklarisala kao pobornik samo bošnjačke strane.

U godišnjem izvještaju Stejt dipartmenta navodi se da su "napori zvaničnika Republike Srpske (RS) na potkopavanju državnih institucija" usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

"BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi", smatra Stejt dipartment.

Stejt dipartment navodi da su organizacije za sprovođenje zakona BiH tokom prošle godine sarađivale sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političih lidera čime je ometeno funkcionisanje vlasti.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE