• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački političari koče napredak

Stav političara iz RS je da bošnjački političari koče BiH na putu ka Evropskoj Uniji.

 Bošnjački političari koče napredak Izvor: MONDO

Ako oktobarski izvještaj Evropske komisije o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji bude negativan, isključivo će biti odgovorni bošnjački političari, koji su kroz proces evropske integracije uporno "gurali" maksimalističke zahtjeve i unitarističke zakone, stav je političara iz Srpske.

Prema informacijama iz Brisela, izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u evropskim integracijama u ovoj godini biće negativan, jer vlasti nisu ostvarile pomak u ispunjavanju dogovorenih uslova za evropsko partnerstvo, pišu sutrašnje "Večernje novosti".

Direktor Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić kaže za "Novosti" da, po svemu sudeći, izvještaj Evropske komisije vjerovatno neće biti dobar po BiH.

"Brisel nam najviše zamjera zbog toga što nismo usvojili zakon o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, kao i zbog neuspostavljanja tijela za državnu pomoć i neusklađivanja Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", navela je Savićeva i istakla da se u BiH mora što prije naći politički dogovor o rješavanju ovih pitanja, kako bi bio ubrzan evropski put.

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica kaže da nije izvjesno da će do kraja godine Brisel donijeti odluku o ukidanju viznog režima za građane BiH. "Strah od terorizma ne sprečava viznu liberalizaciju. I tu je Federacija BiH odgovorna, jer nije riješila problem islamskih terorista, koji su sada prijetnja bezbjednosti BiH, ali i cijele Evrope", smatra Koprivica.

Koprivica je rekao da zakon o državnoj pomoći, za koji se zalažu bošnjački političari, nije prihvatljiv za RS, jer njime "Sarajevo želi da odlučuje o finansijskoj pomoći opštinama u Srpskoj". "To je antiustavan zakon, jer su entiteti nadležni za ovakva ekonomska i finansijska pitanja", istakao je Koprivica.

Poslanik SDS-a u parlamentu BiH Mirko Okolić ocijenio je da je sve izvjesnije da brojna neriješena pitanja na evropskom putu neće biti riješena prije oktobarskih izbora.

"Bošnjački političari jednostavno ne žele da OHR bude ukinut i zato odbijaju dogovor o preostalim neriješenim pitanjima", rekao je Okolić.

Takođe, tvrdi on, neprihvatljiv je 48 član Zakona o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, prema kojem se vlast u zemlji formira na osnovu rezultata popisa iz 1991. godine, sve dok u BiH ne bude potpuno riješeno pitanje povratka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE