• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon sastanka sa Pavićem: Ovo je najskladnija politička koalicija

Autor mondo.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas nakon sastanka sa predsjednikom DNS-a Markom Pavićem da slijede intenzivne pripreme za posebnu sjedicu Narodne skupštine RS.

 Dodik nakon sastanka sa Pavićem: Ovo je najskladnija politička koalicija Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Teme će biti statust RS i pozicija RS vezano za Dejtonski sporazum ali i praksu koja je antidejtonska – kazao je danas Dodik.

On je dodao da će dvije stranke jedinstveno nastupiti u NSRS i zajedno usvojiti zaključke.

Možda će vas zanimati

Ovo je bio nastavak stranačkih razgovora od prošle sedmice, a nakon što je DNS otvoreno izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa SNSD-om, te su "zamrznuli" koalicioni dogovor.

Dodik, međutim, danas tvrdi da je ovo najskladnija politička koalicija.

"Dogovorili smo se da idemo tačku po tačku i nivo po nivo i da ta pitanja rješavamo.

Nemamo političkih razmimoilaženja, ali imamo nekih šumova u okviru ljudi na raznim niovima u sklopu obje partije",  kazao je Dodik.

Pavić je rekao da je današnji razgovor napredak u odnosima i da će dovesti do smanjenja tenzija.

Upitan da konkretizuje probleme koji su postojali u sklopu koalicije, Pavić je naveo primjer Željeznica RS.

"Direktor je iz DNS-a, a izvršni iz SNSD-a i oni idu prema svojim centralama i svojoj stranci, a ne upravi preduzeća. To je jedan primjer. Želimo da oni funkcionišu kao uprava", rekao je Pavić.

Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH komentarisao je danas i najnovije izjave lidera SDA-a Bakira Izetbegovića u vezi Akcionog nacionalnog plana (ANP) i puta ka NATO savezu, te je još jednom podvukao da je Narodna skupština RS donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koje se zvaničnici iz RS trebaju pridržavati.

"RS je donijela odluku o vojnoj neutralnosti. Niko ne može natjerati ovu garnituru iz RS da prekrši tu odluku. Nijedna odluka na nivou BiH nam nije važnija. Moja bazična odgovornost je RS. Bakir očekuje da će neko u RS, koga bi on doveo, promijeniti strategiju. Sada im je strategija "hajde da skršimo Dodika i predamo Akcioni nacionalni plan". Nismo mi Šarović. Nema nikakvog Akcionog nacionalnog plana", poručio je Dodik, te iznio novi prijedlog.

"Predlažem da se sastanemo za vikend i da promijenimo samo jedan član onog našeg sporazuma iz avgusta, tako da damo novi rok za formiranje Savjeta ministara BiH od deset dana. Ako se taj rok ne ispoštuje, i poslije posebne sjednice Narodne skupštine, onda mene više ne trebaju ni zvati",  rekao je Dodik.

B.S.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE