Suprotstavljeni stavovi o (ne)raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Suprotstavljeni stavovi o (ne)raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić

Izvor MONDO/Agencije
Izvor MONDO/Agencije

Predstavnici vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske iznijeli su suprotstavljene stavove o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić.

Prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić predviđeno je da Narodna skupština Republike Srpske raspusti ove dvije skupštine zato što načelnici ovih opština, nakon sprovedenog postupka opoziva, nisu opozvani.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić u objedinjenoj skupštinskoj raspravi o prijedlozima ovih odluka podsjetila je da je Skupština opštine Rudo u skladu sa zakonom usvojila odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika kojom je određeno da će se o opozivu građani izjašnjavati 23. decembra prošle godine.

Možda će vas zanimati

Nakon sprovedenog postupka izjašnjavanja građana, Komisija za sprovođenje postupka opoziva utvrdila je i objavila zbirne rezultate izjašnjavanja građana opštine Rudo.

"Na osnovu utvrđenih i objavljenih rezultata konstatovano je da načelnik opštine Rudo nije opozvan", istakla je Lukićeva.

Ona je rekla da je Skupština opštine Teslić usvojila odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika kojom je određeno da će izjašnjavanje biti održano 3. marta ove godine.

Lukićeva je rekla da je nakon sprovedenog postupka izjašnjavanja građana Komisija za sprovođenje postupka opoziva sačinila i podnijela Skupštini opštine Teslić izvještaj o rezultatima izjašnjavanja građana.

Prema njenim riječima, Skupština opštine Teslić je na svojoj sjednici donijela odluku kojom nije usvojila ovaj izvještaj.

Na narednoj sjednici Skupštna opštine Teslić donijela je odluku o dopuni odluke o neusvajanju izvještaja, te nakon toga sa kompletnom dokumentacijom ove odluke dostavila Republičkoj izbornoj komisiji radi provjere zakonitosti.

Ona je rekla da je Republička izborna komisija nakon sprovedene procedure konstatovala da je u postupku opoziva načelnika opštine Teslić bilo određenih nepravilnosti, ali one nisu mogle uticati na konačne rezultate izjašnjavanja građana, te utvrdila da je postupak opoziva sproveden u skladu sa zakonom i da načelnik opštine Teslić nije opozvan.

Lukićeva je napomenula da je članom 152 Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske propisano da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik opštine ne bude opozvan.

Ona je dodala da je članom 153 Zakona propisano da Narodna skupština odluku o raspuštanju skupštine dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je poslanicima u parlamentu Republike Srpske da bi usvajanjem odluke o raspuštanju Skupštine opštine Rudo trebalo konačno da se razriješi politička kriza koja godinu i po opterećuje život u ovoj lokalnoj zajednici.

"Ova kriza je produkt nefunkcionalnog i konfliktnog odnosa između odbornika skupštinske većine i načelnika opštine Rudo", smatra Rajak.

On je rekao da razlozi za pokretanje postupka opoziva načelnika opštine Rudo leže isključivo u ličnim intresima pojedinih odbornika i njegovom upornom odbijanju da podlegne njihovim ucjenama.

Načelnik Teslića Milan Miličević rekao je poslanicima u Narodnoj skupštini da bi trebalo da glasaju za raspuštanje lokalne Skupštine opštine i time ispoštuju mišljenje birača koji većinski nisu glasali za njegov opoziv na referendumu u toj opštini.

On je rekao da treba da postoji odgovornost skupštinske većine koja je inicirala njegov opoziv.

"To je važno zbog svih budućih načelnika, odbornika i opoziva koji se mogu desiti bilo gdje u Srpskoj", naveo je Miličević.

On je upitao zašto se devet mjeseci čekalo da se na dnevnom redu nađe ova odluka i da li će neko u resornom ministarstvu razmišljati o posljedicama razvlačenja pokretanja raspuštanja Skupštine opštine Teslić, navodeći da je zbog toga, između ostalog, nanesena velika šteta opštini.

"Ogromna većina birača dala je podršku načelniku na referendumu i to su članovi svih partija, ne samo SDS-a iz kojeg dolazim. Pokušajmo razmišljati na njihov način zbog Teslića koji je rekao da želi drugačije odbornike i da se cijeni glas birača", rekao je Miličević. 

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić je obraćanje načelnika, koji nisu opozvani na ranije održanim referendumima, ocijenio politikantskim navodeći da bi u tom smjeru možda bilo najpoštenije da se parlamentu obratila i druga strana, koja je tražila njihov opoziv.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević smatra da je neuspjeh opoziva načelnika opština Rudo i Teslić na referendumu pokazao da su pravo i pravda na njihovoj strani.

Tokom objedinjene skupštinske rasprave o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić, Jovičevićeva je pohvalila rad načelnika te dvije opštine.

Ona smatra će se poslanicima vladajuće koalicije, ukoliko ne podrže prijedloge odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić, to vratiti kao bumerang na lokalnim izborima iduće godine.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da su Teslić i Rudo primjer dobrog funkcionisanja i rada lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić apelovao je da poslanici vladajuće koalicije glasaju za raspuštanje skupština opština Rudo i Teslić.

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra neprihvatljivim da opštine Teslić i Rudo nisu, kako kaže, dobile nijednu KM pomoći od Vlade Republike Srpske.

Skupština opšine Teslić je na sjednici 31. januara ove godine, usvojila odluku o pokretanju postupka o opozivu načelnika, ali odluku nisu podržali građani na referendumu.

Ni načelnik Rudog nije opozvan, iako je Skupština opštine na sjednici 19. novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva.

Zakon o lokalnoj samoupravi u RS propisao je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik opštine ne bude opozvan.

Prije toga, poslanici su razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Obavljena je i rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u RS te razmotren izvještaj o radu entitetskog Pravobranilaštva u prošloj godini.

Pravobranilac RS-a Milimir Govedarica je rekao da je ta institucija od riješenih 2.120 parničnih predmeta, čija je vrijednost oko 316 miliona KM, dobila spor u 992 predmeta u vrijednosti od oko 241 milion KM.

Na dnevnom redu su i prijedlozi odluka o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlogu odluke o izradi Plana parcelacije za autoput Banja Luka-Prijedor.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zahvalni

Zahvalni smo TV K3 sto nam je sinoc omogućio prenos Skupštine RS vezano za referendume u Teslicu i Rudom.

Dg

Nacelnik je svoju familiju zaposlio,svu.Pojedincima oko sebe daje a za narod i ne haje.Kad on ode,doće drugi i gori.Dok se oni izmjenjaju,zaposle svoje,nakupe se.Ode buždet opstine i treba zatvoriti zavod za zapisljavanje.

Gz

Dal je normalno,da prijem, kod nacelnika u Teslicu,moras placati.Sila gluposti ima.

Kh

U Teslicu je sve korumpirano.Svako svog zaposljava,ko je blize vatre,taj se grije.Svako se bori,da dođe na njegovo mjesto,prodajuci pricu,da ce biti bolji a ono,***ov do ***ova

MONDO REPORTAŽE