• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neće biti raspuštene skupštine u Tesliću i Rudom

Autor Agencije

Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila prijedloge odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić koja su bila predviđena zato što načelnici ovih opština nisu opozvani nakon sprovedenog postupka.

Od ukupno 64 prisutna poslanika, za prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Rudo glasalo je 15 poslanika, protiv nije bio niko, dok je 37 bilo suzdržano.

Za prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Teslić od ukupno 64 prisutna poslanika glasalo je 14, protiv nije bio niko, dok je 38 bilo suzdržano.

Možda će vas zanimati

Skupština općine Teslić je na sjednici 31. januara ove godine, usvojila odluku o pokretanju postupka o opozivu načelnika, ali odluku nisu podržali građani na referendumu, pa je Miladin Miličević (SDS) ostao načelnik opštine.

Ni načelnik Rudog nije opozvan, iako je Skupština općine na sjednici 19. novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je juče poslanicima u parlamentu Republike Srpske da bi usvajanjem odluke o raspuštanju Skupštine opštine Rudo trebalo konačno da se razriješi politička kriza koja godinu i po opterećuje život u ovoj lokalnoj zajednici.

On je rekao da razlozi za pokretanje postupka opoziva načelnika opštine Rudo leže isključivo u ličnim intresima pojedinih odbornika i njegovom upornom odbijanju da podlegne njihovim ucjenama.

Miličević je rekao poslanicima u Narodnoj skupštini da bi trebalo da glasaju za raspuštanje lokalne Skupštine opštine i time ispoštuju mišljenje birača koji većinski nisu glasali za njegov opoziv na referendumu u toj opštini. On je rekao da treba da postoji odgovornost skupštinske većine koja je inicirala njegov opoziv.

"To je važno zbog svih budućih načelnika, odbornika i opoziva koji se mogu desiti bilo gdje u Srpskoj", naveo je Miličević.

On je upitao zašto se devet mjeseci čekalo da se na dnevnom redu nađe ova odluka i da li će neko u resornom ministarstvu razmišljati o posljedicama razvlačenja pokretanja raspuštanja Skupštine opštine Teslić, navodeći da je zbog toga, između ostalog, nanesena velika šteta opštini.

"Ogromna većina birača dala je podršku načelniku na referendumu i to su članovi svih partija, ne samo SDS-a iz kojeg dolazim. Pokušajmo razmišljati na njihov način zbog Teslića koji je rekao da želi drugačije odbornike i da se cijeni glas birača", rekao je Miličević obraćajući se poslanicima na jučerašnjoj sjednci.

Skupštine u Rudom i Tesliću ipak neće biti raspuštene.

Zakonom o lokalnoj samoupravi u RS propisano je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan.

Poslanici su u "Danu za glasanje“ usvojili odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko – Bijeljina – Rača, kao i o izradi Plana parcelacije za autoput Banjaluka – Prijedor po skraćenom postupku.

Prihvaćen je izvještaj Pravobranilaštva o radu u 2018. te nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti životne sredine, koncesijama te javno-privatnom partnerstvu u RS.

Nakon izjašnjavanja o apsolviranim tačkama okončana je osma redovna sjednica entitetskog parlamenta.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE