• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić i Alkalaj prekršili Ustav?

Radmanović obavijestio Ban Ki Muna da Predsjedništvo nije usvojilo platformu za nastup delegacije BiH na zasjedanju Generalne skupštine UN.

 Silajdžić i Alkalaj prekršili Ustav? Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović obavijestio je generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da Predsjedništvo nije usvojilo platformu za nastup delegacije BiH na zasjedanju Generalne skupštine UN zbog čega istupi predsjedavajućeg Harisa Silajdžića i bilo koga drugog u ime BiH predstavljaju jednostrano mišljenje pojedinaca, a nikako zvanične stavove BiH i ne proizvode nikakvo pravno dejstvo za zemlju.

Radmanović je u pismu, koje je danas uputio generalnom sekretaru UN, podsjetio Ban Ki-muna da ga je već obavijestio da Silajdžić i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj učestvuju na 65. zasjedanju Generalne skupštine UN nelegalno, bez odluke Predsjedništva BiH, čime direktno krše Ustav BiH.

On je izrazio žaljenje što je, i pored toga što su UN na vrijeme bile obaviještene o nelegalnom prisustvu pojedinaca iz BiH, Silajdžiću dozvoljeno da zloupotrijebi govornicu UN i tom prilikom "iznese neistine, koristeći svoju ratnu retoriku, te neargumentovano optuži jedan, državotvorni entitet i narod u BiH".

U posljednjih 20 godina Haris Silajdžić u UN iznosi iste stavove kao i 1992. godine kada je bio član ratnog rukovodstva BiH zbog čije je politike propatilo stotine hiljada ljudi u BiH, ističe se u pismu.

Radmanović u pismu navodi da je iznenađen zbog činjenice da su nadležni organi UN, koji su bastion demokratije, propustili da o ovome obavijeste članice UN, posebno imajući u vidu činjenicu "da je Silajdžić u svojim istupima iznosio netačne podatke, pozivajući se na institucije UN".

Te iste institucije utvrdile su tačne brojke koje su u suprotnosti sa podacima koje je iznio Silajdžić, saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.

"Ovakvi događaji nanose štetu BiH, ali i UN koje bi trebalo da budu faktor provođenja demokratije, mira i stabilnosti u svijetu", navodi Radmanović u pismu.

Silajdžić je na sjednici Savjeta bezbjednosti optužio RS i tu instituciju UN za ratno stradanje u BiH rekavši da je Savjet bezbjednosti uvodeći embargo na oružje BiH "omogućio ratnu nadmoć srpske vojske, a kao posljedice rata su 200 000 ubijenih, 50 000 silovanih žena i 2,2 miliona izbjeglica".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE